dinsdag, 18. september 2007 - 9:34

Introdans wint 1e Cultuurprijs Arnhem

Arnhem

Het Arnhemse balletgezelschap Introdans is de winnaar van de eerste Cultuurprijs van de gemeente Arnhem. Wethouder Rita Weeda heeft de prijs zaterdagavond 15 september tijdens het Cultuurbal uitgereikt aan Ton Wiggers, mede-oprichter en thans directeur algemene zaken van Introdans.

Het advies van de jury was unaniem. In haar rapport schrijft de jury o.a. dat Introdans, opgericht in 1971, zijn standplaats Arnhem trouw is gebleven, terwijl het gezelschap een wereldwijde reputatie opbouwde, en dat het zich steeds heeft ingezet voor de jeugd en educatie. “Introdans heeft zich een bijzondere plaats verworven in het hart van de Arnhemmers.�

Wethouder Weeda herinnerde er in haar toespraak aan, dat Introdans (in 1971 opgericht als balletwerkgroep Studio LP) vanaf het begin dansvoorstellingen gaf en educatieve voorstellingen op scholen verzorgde. Het duurde acht jaar, totdat de overheid het belang van een eigen balletgezelschap in Oost-Nederland erkende en subsidie ging geven. De organisatie kreeg een hechte basis en kon zich steeds verder professionaliseren. De wethouder noemde Introdans “een hoogstaand theater en leerschool van de moderne danskunst voor alle leeftijden: Introdans treedt op voor kinderen en volwassenen en is daarmee als professioneel balletgezelschap enig in z’n soort in Europa�.

Introdans kent een eigen Ensemble voor de Jeugd en een speciale afdeling Educatie.

Rita Weeda noemde in het bijzonder twee optredens van Introdans: tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Argentinië, vorig jaar, en onlangs bij de viering van de 40e verjaardag van prins Willem-Alexander.

De toekenning van de eerste jaarlijkse Cultuurprijs van de gemeente Arnhem is georganiseerd door ArnhemUIT.nl (voorheen: KunstuitArnhem). De prijs bestaat uit een ring met een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro
Provincie:
Tag(s):