maandag, 15. oktober 2007 - 11:43

iPhone van Apple zit vol met schadelijke stoffen

Amsterdam

De iPhone van Apple zit vol met schadelijke stoffen, zo blijkt uit laboratoriumtesten in opdracht van Greenpeace. Onderzoekers troffen onder meer PVC en broomhoudende vlamvertragers aan in de iPhone. De zogenaamd revolutionaire iPhone is ouderwets vies. Greenpeace eist dat Apple de schadelijke stoffen niet meer gebruikt.

Topman Steve Jobs van het electronicabedrijf Apple beweerde eerder dit jaar nog dat Apple een groene voorloper is. De geteste iPhone laat het tegenovergestelde zien.

Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace: “Bijna alle elektronicabedrijven doen het beter dan Apple. De iPhone is ook weer ouderwets vies, Apple valt dus enorm door de mand.� De mobieltjes van concurrenten Nokia en Sony Ericsson zijn al wel nagenoeg vrij van PVC en broom.

Uit de tests op 18 onderdelen van de iPhone, uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoekslaboratorium in Engeland, bleek dat onder andere de antenne van de iPhone broomhoudende vlamvertragers bevat. De headset bevat PVC waaraan ftalaten zijn toegevoegd. De broomhoudende stoffen en ftalaten zijn moeilijk afbreekbaar, ze hopen zich op in het milieu en zijn vaak hormoonverstorend. Als de afgedankte iPhones verbrand worden, komen er vanwege het PVC in de toestellen kankerverwekkende dioxines vrij.

Topman Jobs schreef in mei dit jaar op de website van Apple dat het elektronicabedrijf meer openheid zou geven over het milieubeleid. Het bedrijf zal eind 2008 geen producten meer op de markt brengen met PVC en broomhoudende vlamvertragers, zo schreef Jobs. In de milieu-ranglijst van elektronicabedrijven die Greenpeace elke drie maanden publiceert, scoort Apple laag. Greenpeace is teleurgesteld dat de zogenaamd revolutionaire iPhone nog steeds ouderwets vies is. Apple laat daarmee de kans lopen om hoger te scoren in de ranglijst.

Over een aantal weken komt de iPhone ook officieel in Nederland op de markt. Of dit model nog steeds de schadelijke stoffen zal bevatten, is onbekend. Als Apple echt een revolutionaire telefoon op de markt wil brengen dan moet deze vrij zijn van schadelijke chemicaliën, vindt Greenpeace. Apple verwacht miljoenen iPhones te verkopen.
Categorie:
Tag(s):