zaterdag, 30. juni 2007 - 14:25

Is de kroeg van 2007 meer ‘Safe Sex’ dan die van 2006?

Op zaterdag 30 juni gaan vrij veilig teams in Ede en Wageningen de straat op om te bekijken hoe safe-sexy de horecagelegenheden voor jongeren zijn. Zij delen namens de GGD Hulpverlening Gelderland Midden ‘Safe Sexy’ keurmerken uit aan de gelegenheden die een werkende en gevulde condoomautomaat hebben die toegankelijk is voor zowel mannen als vrouwen.

Afgelopen twee jaar onderzocht Soa Aids Nederland in samenwerking met diverse GGD’s hoe Safe Sexy uitgaansgelegenheden voor jongeren zijn. In 57% van de bezochte gelegenheden was geen condoomautomaat aanwezig of voldeed niet aan de eisen.

Studentenhoreca
Wageningen en Ede zijn steden waar veel studenten wonen en uitgaan. Het is daarom interessant om te bekijken of er door de horeca meer automaten worden geplaatst dan landelijk.

Onveilig vrijen
Eén van de belangrijkste redenen waarom jongeren onveilig vrijen is ‘geen condoom beschikbaar hebben wanneer deze nodig is’. Eenderde van de jongeren overkomt het dat ze geen condoom bij de hand hebben op het moment dat ze er een nodig hebben. De helft heeft vervolgens onbeschermde geslachtsgemeenschap.

De perfecte condoomautomaat
De beschikbaarheid van condooms in horecagelegenheden kan aanzienlijk worden verbeterd. Daarom gaan Soa Aids Nederland en de TU Delft op zoek naar een nieuw ontwerp condoomautomaat dat voor horecaondernemers extra aantrekkelijk wordt om te plaatsen.

Tijdens het horecabezoek van de vrij veiligteams op 30 juni worden de ondernemers die geen automaat hebben hangen, gevraagd naar de reden hiervoor. Wellicht levert dit bruikbare informatie op voor het ontwerpen van een betere condoomautomaat.
Provincie:
Tag(s):