donderdag, 1. november 2007 - 8:47

Jaarlijks 540 doden door pijnstillers

Enschede

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 5100 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers een ernstige maagbloeding waarvan er 540 zelfs overlijden. Dat concludeert reumatoloog Harald Vonkeman van Medisch Spectrum Twente in zijn proefschrift waarmee hij op donderdag 1 november 2007 promoveert aan de faculteit Gedragswetenschappen van de Universiteit Twente.

Langdurig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers zoals diclofenac en ibuprofen is bepaald niet ongevaarlijk. De 5100 patienten die na gebruik van deze pijnstillers met een ernstige maagbloeding te maken krijgen behoren tot de groep van 1% van alle gebruikers van deze pijnstillers.

Ontstekingsremmende pijnstillers worden door veel mensen gebruikt. Deze middelen, aangeduid met de vakterm ‘niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen’ (NSAID’s) zijn echter niet ongevaarlijk. Onderzoekers van de Universiteit Twente en Medisch Spectrum Twente in Enschede hebben in een grootschalig, meer dan twee jaar durend onderzoek onder 52.000 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers gekeken naar de kans op ernstige maagbloedingen.

Het meest opvallend was dat slechts de helft van de patiënten met een sterk verhoogd risico maagzuurremmers voorgeschreven krijgt, terwijl tweederde van de maagbloedingen is te voorkomen door gelijktijdig gebruik van maagzuurremmers.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat 7% van de patiënten meer dan de door de dokter voorgeschreven maximale hoeveelheid ontstekingsremmers slikt en dat zelfs 17% van de patiënten meerdere verschillende soorten tegelijkertijd gebruikt, terwijl al lang duidelijk is dat hierdoor de kans op maagbloedingen sterk stijgt. “Hierin valt dus nog veel te verbeteren�, aldus onderzoeker en reumatoloog Harald Vonkeman.
Provincie:
Tag(s):