donderdag, 14. juni 2007 - 8:40

Jongeren denken volop mee in Flevoland

Lelystad

Jongeren denken en doen actief mee in Flevoland. Dat bleek tijdens de bijeenkomst ’Jeugd aan Zet, van meedenken tot en met meedoen’ die provincie Flevoland en Axion (Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling Flevoland) donderdag 7 juni hadden georganiseerd voor politici, bestuurders en jongeren(organisaties). Zo’n 15 flitspresentaties over jongerenparticipatieprojecten passeerden de revue. Het Flevolandse Kinderpersbureau maakte van de gelegenheid gebruik om bekend te maken dat gemeente Lelystad het meest kindvriendelijk is in Flevoland.

Kamran Ullah, de vorige voorzitter van de Nationale Jeugdraad, hield ons voor hoe belangrijk communicatie is. Probeer vooral als beleidsmaker niet te communiceren in jongerentaal want je loopt toch achter de feiten aan. Voor de jongeren had hij het advies te beseffen dat hun participatie pas profijt voor de volgende groep jongeren heeft.

Drie scholengemeenschappen die onder de naam Plaza Almere activiteiten uitvoeren voor Almeerders die een steuntje in de rug nodig hebben, zoals het organiseren van een verwendag voor tienermoeders. Een inloophuis voor jongeren waarachter een intensief samenwerkingsnetwerk schuilgaat en waar jongeren een aantrekkelijk alternatief geboden wordt ter verwerking van trauma’s en andere problemen. “Dat zou ik in mijn gemeente ook wel willen�, was een veelgehoorde reactie.
Een opsteker voor vele aanwezigen was de oproep van Johnbert Dijker van Omroep Flevoland om al in een vroeg stadium de omroep bij je plannen te betrekken. Stuur je plannen naar de variaredactie en zoek samenwerking met het jongerenprogramma Beneden Peil.

Na vertoning van filmpjes door de verschillende Flevolandse Kinderpersbureaus, maakte de kinderjury bekend dat gemeente Lelystad nu het leukst is voor kinderen om in te wonen. Redenen voor het Kinderpersbureau om dit predikaat te geven, zijn vooral de skatebaan bij het Zilverpark, de zuil van Lely als kindvriendelijke hangplek en Schateiland, een speeltuin in de Lelystadse Waterwijk. Zeewolde, die zich in 2005 het meest kindvriendelijk mocht noemen, behaalde een nipte tweede plaats. Derde werd de gemeente Almere, die twee jaar geleden nog als laatste eindigde.

Bij de uitreiking van de prijs deden de kinderen een dringend beroep op de gemeenten Dronten, Lelystad en Urk om ook daar een Kinderpersbureau (weer) mogelijk te maken.

Gedeputeerde Jeugdbeleid en Jeugdzorg John Bos benadrukte het belang van jongerenparticipatie. Het feit dat er veel jongeren actief meedenken en –doen, noemde hij inspirerend. De provincie en Axion kunnen en moeten gebruikmaken van de ideeën en wensen van jongeren.
Provincie:
Tag(s):