dinsdag, 16. oktober 2007 - 18:06

Jongerenambassadeurs Europa in!

Tilburg

Deze week trekt de tweede lichting jongerenambassadeurs Europa in. Na een trip naar Bulgarije afgelopen september gaan de ambassadeurs nu op missie in Rusland. De jongerenambassadeurs doorlopen in het buitenland een gevarieerd programma waarin ze kennismaken met de cultuur van een land en diverse concrete projecten bezoeken.

Daarnaast geven ze jongeren, medewerkers van jeugdcentra en ambtenaren presentaties over jeugdparticipatie in Nederland, en dan met name jongerenparticipatie in Tilburg. Na Bulgarije en Rusland staan dit jaar nog bezoeken aan de Oekraïne en Litouwen op het programma. Niet voor niets is gekozen voor Oost-Europese landen. In deze landen is nog het meeste te winnen op het gebied van jeugdparticipatie en zijn de meest bijzondere projecten te bezoeken.

De trips komen niet zomaar uit de lucht vallen. Op 18 november 2005 sleepten de Tilburgse jongerenambassadeurs de prijs van de European Association for Institutions of Children and Youth (EAICY) in de wacht. Naar aanleiding hiervan worden met steun van de Europese Unie in meerdere steden van Europa jongerenambassadeurs geïnstalleerd of
wordt in ieder geval het basisidee uitgedragen.

De jongerenambassadeurs wonnen de prijs omdat ze een belangrijke brug slaan tussen de Tilburgse jongeren en de gemeente. Keer op keer leveren ze het bewijs dat er veel kan als jongeren zelf het initiatief nemen. Denk aan het ontstaan van de Hall of Fame, Hype, Master of the Hill, Bounce, en de grote bijdragen aan de inzameling voor het Monument tegen Zinloos Geweld. Daarnaast beoordelen de ambassadeurs aanvragen voor het budget jeugdparticipatie en maken ze tournees langs de middelbare scholen in Tilburg. Vooral het positief denken over jongeren, het denken in kansen en het benutten van talenten werd bij de FAICY gezien als uniek. Bij de EAICY, gezeteld in Praag, zijn meer dan 70 organisaties aangesloten uit 25 landen die zich inzetten voor de jeugd.
Provincie:
Tag(s):