vrijdag, 17. augustus 2007 - 19:51

Jos Brink na kort ziekbed overleden

Amsterdam

Jos Brink is vrijdag op 65-jarige leeftijd overleden, dat maakt zijn impresario Peter Paul Tobi bekend. Hij stierf in een ziekenhuis in Amsterdam. Onlangs werd darmkanker met uitzaaiingen bij hem geconstateerd. Afgelopen dinsdag werd hij voor de derde keer in korte tijd geopereerd, maar de ziekte was ongeneeslijk, dat wist hij al.

Josephus Gerardus (Jos) Brink werd op 19 juni 1942 geboren in Heiloo. Hij was bekend als acteur, cabaretier, musicalster, schrijver, predikant, hoorspelacteur en tv-presentator.

Na zijn middelbare school en toneelopleiding maakte hij zijn debuut in een hoorspel bij de hoorspelkern van de Nederlandse Radio Unie (1959). Hij speelde bijvoorbeeld "Van Bergen" in het bekende hoorspel Testbemanning.

Brink heeft in vele cabaret- en musicalvoorstellingen gespeeld, onder andere bij Tekstpierement samen met Frank Sanders. Hij heeft ook een veertigtal boeken gepubliceerd. Verder was hij actief als pastor-predikant en verbonden als voorganger van de oecumenische basisgemeente De Duif in Amsterdam. Wim Sonneveld is altijd één van zijn grote voorbeelden geweest.

Zijn echte doorbraak was in de jaren 70, met de musical Maskerade (1979) en zijn eigen tv-show, De Jos Brink Show (1970). Ook werd hij bekend met de tv-show Wedden dat..? en van het televisieprogramma TV Toppers bij de NCRV. Brink heeft twee keer de Gouden Televizierring gewonnen, voor Puzzeluur, in 1979 en voor Wedden dat..? in 1987. Ook was hij ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In december 2005 was hij te zien in een musicalbewerking over het leven van tekstschrijver Jacques van Tol. In 2005 speelde hij ook nog de rol van museumdirecteur in de Nederlandse Jeugdfilm Sinterklaas en het Geheim van de Robijn van regisseur Martijn van Nellestijn.

Vanaf mei 2006 speelde hij bij Purper. In 2007 zou Brink opnieuw deel uitmaken van dit cabaretgezelschap. In 2006 zou hij wederom meespelen in de nieuwe Sinterklaasfilm Sinterklaas en het Uur van de Waarheid maar door omstandigheden is deze rol toen door Purper-collega Frans Mulder overgenomen. Wel bleef hij achter de schermen betrokken bij de productie.

In 2007 verscheen een boek van zijn hand over rouwen. Brink heeft zich altijd sterk gemaakt voor de acceptatie van homoseksualiteit. Hij was getrouwd met Frank Sanders. Het echtpaar woonde in Amsterdam.

Op 26 juli 2007 werd bekend gemaakt dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij leed aan darmkanker met uitzaaiingen in de longen, de lymfe en in zijn been<1>, waar hij in twaalf dagen tijd drie keer aan werd geopereerd. Daardoor werd ook zijn deelname aan de tournee van Purper geschrapt.
Categorie:
Tag(s):