dinsdag, 31. juli 2007 - 19:41

Juli 2007: Nat en vrij koel

De Bilt

Voor zomerliefhebbers was juli een teleurstellende maand met aanhoudend wisselvallig, koel weer met soms grote hoeveelheden regen. Mei en juni waren ook al nat. Tropische temperaturen kwamen deze maand nauwelijks voor. Lagedrukgebieden bepaalden vooral het weerbeeld deze maand; dat betekende mooie momenten, maar ook natte dagen en soms ook veel wind. Ook natuurspektakels als windhozen, rolwolken, onweer en bliksem hoorden daardoor bij deze maand.

Gemiddeld over het land viel er ca. 155 mm neerslag; gemiddeld voor juli is dat 70 mm. Slechts één keer eerder (sinds 1906) is juli natter geweest, dat was in 1942 (158 mm). De westelijke helft van het land heeft de meeste regen te verduren gehad, het zuidoosten van het land het minst.

Ook qua temperatuur gaf juli dit jaar geen zomers gevoel. In De Bilt was het zelfs iets koeler (17,0) dan gemiddeld (17,4 C) deze maand. In het eerste deel van de maand was het koeler dan normaal, vanaf de 13de was het toch nog een week lang vrij warm. Zo werd het in De Bilt op drie dagen zomers warm (maximumtemperatuur van 25,0 C of hoger), gemiddeld gebeurt dat zeven keer. Tropisch warm (maximumtemperatuur van 30,0 C of hoger) werd het bijna nergens, alleen twee keer in het zuidoosten van het land, op 15 en 16 juli.


Een ronduit zonnige dag in het hele land kwam deze maand niet voor. Het zonnigst was het in het noordelijk kustgebied, 't minst zonnig was het in het zuidoosten van het land. In De Bilt werden ca. 177 zonuren geregistreerd, normaal zijn dat er 196.
Provincie:
Tag(s):