zondag, 8. juli 2007 - 14:14

Kant vraagt opheldering over functioneren CIZ

Den Haag

De SP heeft staatssecretaris Bussemaker opheldering gevraagd over het handelen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Er lijkt van alles mis te gaan bij de toekenning van zorg voor ouders met een gehandicapt kind thuis.

De noodzakelijke hulp aan deze ouders wordt steeds kariger. Tweede Kamerlid Agnes Kant: “Het kabinet trekt te weinig geld uit voor de AWBZ en de staatssecretaris zoekt nu in alle hoeken en gaten naar bezuinigingsmogelijkheden om dit probleem op te lossen. Maar goede zorg kan niet op een koopje.�

Het CIZ - de instantie die bepaalt hoeveel zorg iemand krijgt - motiveert bovendien onvoldoende waarom minder hulp wordt toegekend dan gevraagd. Dit stellen rechters vanavond in het tv-programma Zembla. Als ouders door de rechter in het gelijk worden gesteld, blijft het CIZ zaken voor zich uit schuiven. Daarnaast beoordeelt het CIZ regelmatig welke en hoeveel zorg nodig aan de hand van een telefonisch gesprek, zonder de thuissituatie te kunnen beoordelen.

“Ouders die thuis hun gehandicapte kind verzorgen, moeten alle steun krijgen in plaats van te worden tegengewerkt,� aldus SP-Kamerlid Agnes Kant. Zij pleit er al langer voor het bureaucratische CIZ af te schaffen en de indicatie te laten doen door de huisarts of wijkverpleegkundige.
Provincie:
Tag(s):