donderdag, 15. november 2007 - 8:58

Kap Anne Frankboom maakt veel los

Amsterdam

Toen eind vorige week bekend werd dat op woensdag 21 november de kastanjeboom in de tuin van Keizersgracht 188 wordt gekapt ging het nieuws dat de boom, beter bekend als de ‘Anne Frankboom’, de hele wereld over. De slechte staat van deze monumentale kastanjeboom is reden dat de kap niet langer kan worden uitgesteld.

De boom is een reëel gevaar voor zijn omgeving, waaronder het Achterhuis. Er is door alle partijen veel inspanning verricht om deze monumentale kastanje te behouden. Het snelle verval maakt nu ingrijpen noodzakelijk.

In 2005 werd de kroon van de kap verwijderd om de boom te stabiliseren. Uit de meest recente onderzoeksresultaten (bekend geworden op donderdag 8 november) blijkt dat de stam nog voor slechts 28% gezond is. Het risico op stambreuk – waarbij de 27 ton zware boom omvalt – is hierdoor nu onaanvaardbaar hoog. Gelet op de onderzoeksresultaten, die herstel uitsluiten, is het uit voorzorg verwijderen van de boom de enige nog resterende reële optie. Een hiervoor geldige vergunning is in maart 2007 aan de eigenaar van de boom verstrekt.

Eerst zullen de grote takken gekapt worden, vervolgens de stam en de wortels. Een kraan op de Westermarkt zal het kaphout over het huizenblok tillen. Na de kap zal een ent van de oorspronkelijke boom worden teruggezet. Op deze manier blijft de boom, die zo nauw verbonden is aan de herinnering aan Anne Frank, voortbestaan.
Provincie:
Tag(s):