maandag, 8. oktober 2007 - 21:26

Kerk Borger krijgt opknapbeurt

Borger

Donderdag verricht wethouder Bruintjes van de gemeente Borger Odoorn de officiële starthandeling van de werkzaamheden aan de Nederlands Hervormde kerk in Borger. Zowel de toren als de kerkzaal zijn rijksmonumenten. De gemeente heeft opdracht gegeven voor herstelwerkzaamheden aan onder andere de gevels, het dak en het inwendige van de toren. Dit betekent dat in ieder geval de toren volledig in de steigers wordt gezet.

De Nederlands Hervormde kerk is een interessant gebouw. De toren en de kerkzaal verschillen sterk van elkaar. Dit alles heeft te maken met het grote verschil in leeftijd. De toren komt uit de late middeleeuwen, waarschijnlijk rond 1330. Bijzonder is het feit dat de toren is gebouwd van zeer plaatselijk aanwezige materialen: de fundering is van zwerfkeien en de baksteen is gebakken van leem uit de ‘leemkoel de Heeze’, 400 meter zuidelijk van de kerk. De torenspits is in deze vorm aangebracht aan het einde van de zeventiende eeuw.

De kerkzaal dateert uit 1826. Nadat in 1666 al was onderkend dat het gebouw bouwvallig was, is de kerkzaal in 1824 officieel als gevaarlijk bestempeld en gesloopt. Interessant detail is dat de bevolking van Borger via een gemeenteverordening destijds werd verplicht om mee te werken aan de bouw. Dit keer heeft de gemeente het werk maar aan een deskundig aannemer overgelaten. De inwoners van de gemeente zijn uiteraard wel van harte welkom bij de officiële starthandeling.
Provincie:
Tag(s):