zondag, 21. oktober 2007 - 21:01

Kimi Raikkonen is de held én kampioen van 2007

In een uitermate spannende race op Interlagos won Raikkonen uiteindelijk oppermachtig, waarin Hamilton na een technisch mankement een inhaalrace moest beginnen vanaf bijna de laatste plaats. In het seizoen waarin de Finse Ferrari-coureur de meeste races won was de topfavoriet Hamilton en Alonso te snel af in Brazilië. Kimi was er vaak dichtbij, maar door een briljante race in Zuid-Amerika claimde de onbewogen Fin eindelijk zijn eerste wereldtitel.

De coureurs gaan 71 ronden racen op het zeer hete circuit te Sao Paulo in Brazilië. Sutil start vanuit de pitstraat omdat er gesleuteld is aan zijn Spyker-bolide. De warm up ronde gaat van start, Massa vertrekt in zijn scharlakenrode bolide vanaf pole position. Alle coureurs komen goed weg. Vrijwel alle coureurs op Kovalainen na rijden op de harde band op het superhete asfalt van circuit Jose Carlos Pace.

De start van de race is enkele seconden weg, de lichten springen op groen. De Ferrari's komen heel goed weg en rijden na de eerste bocht meteen op de eerste twee posities, de tweede startplaats van Hamilton is meteen teniet gedaan. Alonso haalt Hamilton langs de binnenzijde van de eerste bocht in, kort daarna schiet Hamilton van de baan, de jonge coureur rijdt nerveus over de baan op de achtste positie. Na één ronde leidt Massa de race, direct gevolgd door Raikkonen. Intussen is Hamilton naar plaats zeven geschoten.

Fisichella schiet onbezonnen over de baan nadat buiten de baan terecht kwam, Yamamoto ziet de Italiaan niet aankomen en ramt zijn Spyker-bolide vol op de achterkant van de Renault-coureur. De Nederlandse bolide stuitert half over de Franse bolide en de Japanner en Italiaan lijken uit te vallen.

In de vierde ronde probeert Hamilton de Duitser Heidfeld in te halen, door de diverse pogingen verliest de jonge Brit veel tijd en komt hij een aantal keer hard over de kerbstones. Beide Ferrari's rijden hard weg van de achtervolgers van McLaren.

Aan het eind van het rechte stuk begint Hamilton zijn opmars, hij haalt Heidfeld in en rijdt nu op de zesde positie, een virtueel kampioenschap voor hem als de vlag nu zou vallen. In de achterhoede heeft Sutil een redelijk goede start gehad vanuit de pits. Dan slaat het noodlot toe voor McLaren. Na acht ronden lijkt de bolide van Hamilton ermee te stoppen, en een uitzicht op de wereldtitel lijkt te vervagen. Hamilton krijgt zijn auto na een kleine minuut weer aan de praat op een wonderlijke manier. De jonge Brit is teruggevallen tot de achttiende positie en moet héél hard gaan stampen om nog kans te maken op de titel.

Barrichello is het eerste slachtoffer van de opmars van Hamilton, hij rijdt nu zeventiende achter Sutil. Vooraan is Massa goed onderweg, Raikkonen is sneller dan zijn teamgenoot en lijkt snel de leiding op te nemen.

Hamilton stuit dan op de trein van Schumacher, Davidson, Sato en Nakajima die allen binnen één seconde van elkaar rijden. Schumacher verliest het op snelheid van Hamilton en in bocht vijftien, enkele seconden later zijn ook Sato en Davidson geslachtofferd. Hamilton snijdt als een warm mes door de boter. Intussen is Webber uitgevallen, het is de negende keer dit seizoen dat de Red Bull Racing-coureur uit valt door betrouwbaarheidsproblemen. Een inhaalactie op Nakajima betekent de elfde positie voor Hamilton.

De eerste coureur die zijn pitstop maakt is Kubica, vanaf plaats vier valt hij terug tot de tiende positie. Direct voor Button en Hamilton. Massa volgt het voorbeeld van de Pool, hij beleeft een goede pitstop. Raikkonen rijdt aan de leiding van de race, die nu virtueel wereldkampioen Formule 1 is. Een ronde maakt ook de Finse Ferrari-coureur zijn pitstop, Alonso gaat daardoor aan de leiding wat hem de wereldtitel brengt. Alonso maakt dan zijn stop, de McLaren-coureur valt ver terug. Hamilton maakt een aantal seconden later zijn stop, met een zachte band gaat hij terug de baan op om zijn opmars in een wereldtitel te laten bekronen, hij valt echter terug tot de veertiende plaats.

In de strijd om de vijftiende plaats stoot Sutil zijn Super Aguri-rivaal Davidson van de baan, de coureur voor het Nederlandse team lijkt door te kunnen, Davidson moet noodgedwongen een stop maken. Als Heidfeld zijn pitstop maakt schiet Alonso door naar de derde plaats, wat hem de virtuele wereldtitel bezorgt.

In ronde negenentwintig plaats Hamilton zijn aanval op Barrichello terwijl hij ruim achter de Braziliaan reed. Het kan Hamilton niet deren en hij vertrouwt op de ervaring van de Honda-coureur, Hamilton passeert hem in de eerste bocht met een gewaagde actie. Vettel, in zijn door een Ferrari aangedreven Scuderia Toro Rosso-bolide is het volgende slachtoffer.

De eerste officiële pitstop van Nakajima wordt een regelrechte ramp, de Japanner rijdt de pitcrew omver en twee monteurs worden over het linker voorwiel geworpen. Even later doet de pitcrew toch haar werk en de Wiliams-coureur vervolgt zijn weg.

Dan wordt Vettel in één oogopslag ingehaald door Hamilton, terwijl ook Alonso is gepasseerd door Robert Kubica. Goed nieuws voor Hamilton die nog een aantal coureurs moet inhalen voor de wereldtitel.

Hamilton pit in ronde vijfendertig en wisselt naar harde banden, hij staat kort stil en lijkt niet de hele race uit te gaan rijden zonder nog eens een pitstop te maken. Kovalainen is er dan afgestuiterd, op de plek waar Verstappen in 2003 zijn waterloo vond tijdens de regenrace die hij had kunnen winnen. De jonge Fin eindigt zijn race in mineur door hard in aanraking te komen met de bandenstapel, hij lijkt ongedeerd. Voor de eerste keer dit seizoen valt Kovalainen uit.

In ronde negenendertig maakt Kubica zijn pitstop, hierdoor schuift Alonso weer een kostbare plaats op. Beide Ferrari's rijden fier aan kop met een halve minuut voorsprong op de McLaren-coureur, verrassing daarachter is Trulli op de vierde positie. Het team van Honda is klaar, Barrichello valt uit met een ontploffende motor. Het circuit Interlagos is de thuisrijder weer niet goed gezind.

Ferrari-rijder Massa begint opvallende fouten te maken, wat ertoe leidt dat Raikkonen steeds dichterbij komt. Door de stop van Coulthard gaat Hamilton nog een plaats naar voren, de McLaren-coureur is terug in de punten.

De Ferrari-pitcrew maakt zich klaar voor de stop van Massa, hij kan door en blijft op de tweede plaats rijden achter Raikkonen. In de achterhoede maakt Sutil zijn zesde pitstop, ook Heidfeld maakt zijn pitstop vanaf de vijfde positie. Ook Alonso maakt zijn laatste pitstop, hij maakt zijn stop eerder dan Raikkonen. Massa rijdt een matige laatste sector wat Raikkonen de tijd geeft om de pitstraat door te rijden. De Fin stuurt zijn bolide door de pitstraat en gaat naar de eerste positie. Intussen houdt Sutil ermee op, de Duitser heeft remproblemen en hij besluit te stoppen bij het team.

Hamilton maakt zijn laatste pitstop met nog veertien ronden te gaan, de Brit maakt een supersnelle pitstop. Coulthard gaat voorbij aan Hamilton en het brengt de McLaren-coureur voorlopig geen wereldkampioenschappunt. Een ronde later is de Schot al het slachtoffer van Hamilton, door een hogere topsnelheid stoot de Mclaren de Red Bull Racing-bolide voorbij. Kubica maakt zijn pitstop, Alonso schiet door naar de derde positie en hij is daarom de voorlopig houder van de wereldtitel in het jaar 2007.

De zevende positie wordt Hamilton in de schoot geworpen, Trulli maakt namelijk zijn pitstop vlak voor hem. Met nog zes ronden te rijden heeft Raikkonen de beste papieren in handen om de wereldtitel te pakken. De snelste raceronde in ronde zesenzestig bevestigt de vorm van de Ferrari-coureur. Om de vierde plaats wordt hevig geknokt tussen Kubica en Rosberg, mochten beide coureurs uitvallen dan is de titel voor Hamilton.

De vlag valt en de situatie blijft onveranderd, Kimi Raikkonen is de derde Finse coureur die de wereldtitel pakt. De titel wordt overgenomen van Alonso, die als derde de race eindigde. Hamilton wist na een aantal machtige inhaalacties toch nog in de punten te komen. Na Alonso eindigde Rosberg op de vierde positie, Kubica en Heidfeld moesten het doen met plaats vijf en zes. Hamilton, de grootste kanshebber op de wereldtitel voorafgaand aan de race, eindigt als zevende. Trulli pakt het laatste punt voor Toyota.
Categorie:
Tag(s):