vrijdag, 28. september 2007 - 13:21

Kinderen van Oranje, Vorstelijke kinderportretten, toen en nu

Apeldoorn

In Paleis Het Loo is van 6 oktober 2007 tot en met 6 januari 2008 een tentoonstelling van vorstelijke kinderportretten uit de 16de tot en met de 20ste eeuw te zien. Om alle aandacht naar het kind te laten uitgaan is gekozen voor portretten waar de kinderen alleen - zonder hun ouders - op zijn weergegeven, tot op circa twaalfjarige leeftijd, het moment waarop zij vroeger als volwassen werden beschouwd.

Prinsen en prinsessen van Oranje zijn niet alleen de oogappeltjes van hun ouders, maar vaak ook van het hele Nederlandse volk. Daarom zijn zij van jongsaf aan veelvuldig geportretteerd, op schilderijen en tekeningen, later ook in foto- en filmbeelden. Sommige portretten waren er alleen voor het plezier van de ouders en de naaste familie, andere werden bewust naar buiten gebracht om bij de bevolking de aandacht te vestigen op de jonge prins of prinses.

Kinderportretten konden ook voor PR-doeleinden worden ingezet, wanneer de omstandigheden daar om vroegen, zoals bijvoorbeeld met de verspreiding van foto’s van de Oranjeprinsesjes tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De meer dan vijftig schilderijen en tekeningen zijn in acht thema’s gerangschikt, waardoor naast de vorstelijke status en toekomstverwachtingen van de prinsjes en prinsesjes ook andere aspecten belicht worden, zoals hun opvoeding en opleiding, omgang met dieren en de natuur, spel en speelgoed en de verhouding met broertjes en zusjes.

Natuurlijk zijn alle kinderen voor het portret op hun fraaist uitgedost; de meisjes hebben hun mooiste jurkjes aan, de jongens dragen vaak een militair tenue. Ook worden er schilderijen getoond waarop het kind in niet-alledaagse kleding vereeuwigd is. Deze portretten hebben vaak een diepere, op het eerste gezicht niet voor de hand liggende, betekenis.

Doorslaggevend in de keuze van de portretten is echter de hoge kwaliteit van de aantrekkelijke kunstwerken, zodat deze tentoonstelling een feest voor het oog van jong en oud belooft te worden. Voor de expositie worden belangrijke bruiklenen uit vorstelijke en museale collecties in binnen- en buitenland bijeengebracht. Diverse portretten zijn nooit eerder in het openbaar getoond.

Op de bovenverdieping van de tentoonstellingsvleugel is een presentatie ingericht met foto’s die koninklijke ouders zélf van hun kinderen hebben gemaakt; een traditie die ontstaan is toen koningin Wilhelmina haar dochter Juliana ging fotograferen en die tot op de dag van vandaag wordt voortgezet.

Tevens zullen filmbeelden worden getoond die Prins Bernhard gedurende de Tweede Wereldoorlog van zijn kinderen gemaakt heeft.
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie.
Provincie:
Tag(s):