woensdag, 9. mei 2007 - 14:10

KLM wast motoren met water

Schiphol

Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag tijdens een werkbezoek aan Schiphol in een KLM-hangar op Schiphol-Oost de door KLM ontwikkelde motorwasinstallatie officieel in gebruik genomen. Tijdens een rondleiding door KLM’s president-directeur Peter Hartman in de onderhoudsfaciliteiten van KLM Engineering & Maintenance plaatste de minister de dampafzuiger achter een te reinigen motor.

Met Engine Water Wash worden vliegtuigmotoren van binnen gewassen, zodat ze beter presteren en minder brandstof verbruiken. Hierdoor neemt tijdens het vliegen de uitstoot van CO2 en andere emissies van de motoren aanmerkelijk af.

De door KLM ontwikkelde Engine Water Wash-methode is uniek in de wereld van het vliegtuigonderhoud. Tijdens het onderhoud wordt de motor opengemaakt waardoor het binnendeel, dat normaal is afgesloten, wordt blootgelegd. Vervolgens wordt er meer dan honderd liter water aan de voorzijde van de motor enkele malen naar binnen gespoten. Het afvalwater met daarin de verontreinigingen en verbrandingsresten wordt dan verder op een verantwoorde manier afgevoerd.

De dampafzuiger filtert de dampen en stoot schone lucht uit. De Engine Water Wash-methode kan tegelijk met een reguliere technische check van het vliegtuig in de hangar worden uitgevoerd, zodat geen extra grondtijd voor het vliegtuig benodigd is.

Peter Hartman is trots op de ontwikkeling van de Water Wash-methode: “We laten hiermee zien dat KLM duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Door innovatief te denken, zijn we in staat gebleken een geheel nieuwe onderhoudsmethode te ontwikkelen die beter is voor mens en milieu“.
Provincie:
Tag(s):