zondag, 30. september 2007 - 10:47

Knuppelpad over Laarzenpad in Almere

Almere

In het Bosrandpark in Almere-Buiten komt een knuppelpad, een pad gemaakt van boomstammen en grote takken. De vrijwilligers van de Bosrandwerkgroep zijn afgelopen zaterdag begonnen met de aanleg. Het knuppelpad wordt over het laarzenpad aangelegd, dat tijdens natte weersomstandigheden op bepaalde stukken onbegaanbaar wordt, zelfs met laarzen.

Het pad wordt aangelegd met boomstammen van bomen uit het bos zelf. Die worden omgehaald omdat ze ofwel afgestorven zijn, ofwel om op bepaalde plekken andere bomen meer groeiruimte te geven. Alles gebeurd "met de hand" dus de aanleg van 20 meter knuppelpad neemt al snel een aantal uur in beslag.

Het knuppelpad zuigt zich vast in de modder en zorgt er zo voor dat met de juiste schoenen -het blijft ongeschikt voor naaldhakken- mensen makkelijker door het bos zelf kunnen lopen. En zeker nu is zo'n wandeling de moeite waard.

Door de nog aangename temperaturen en de vele regen zijn er tientallen paddestoelen te zien, springen er overal kikkers rond en zijn de vogels druk bezig met het eten van allerlei zaden. Ook zijn er nog altijd allerlei bijzondere planten, zoals het zeer zeldzame daslook, maar ook orchideeën en bosaardbeien te zien.

Een tweede voordeel van het knuppelpad is dat het voor brommers en paarden onbegaanbaar is. Het pad wordt af en toe door ruiters gebruikt. Begrijpelijk, maar niet de bedoeling, want de toch al drassige ondergrond wordt zo helemaal losgetrapt. Bovendien zijn de paardevijgen voor wandelaars onsmakelijk. Voor paarden zijn er betere stukken, net als voor brommers.

De uitgebreide aandacht voor de Meridiaan, waar het Bosrandpark deel van uitmaakt, zorgt ervoor dat steeds meer omwonenden de waarde inzien van dit stukje "wilde" natuur in Buiten. Elke maand melden zich nieuwe vrijwilligers aan, terwijl veel wandelaars meehelpen afval en andere niet passende rommel uit het bos weg te halen.

Daardoor blijft het bosgebiedje steeds beter onderhouden. Alleen de krantenbezorgers moeten nog doorkrijgen dat kranten echt in de brievenbus en niet in het bos thuishoren.

Voor wie ook eens mee wil helpen, op 27 oktober wordt het pad verder aangelegd. Meer informatie is te vinden op de website, www.bosrandwerkgroep.nl.
Provincie:
Tag(s):