zaterdag, 15. september 2007 - 22:06

Koevermans bezorgt Vitesse eerste nederlaag

Vitesse is zaterdagavond tegen de eerste verliespartij aangelopen. De ploeg van trainer Aad de Mos ging tegen PSV met 1-0 ten onder. De roodwitte formatie zegevierde dankzij een vroege goal van Danny Koevermans.

Het duel in Eindhoven startte vanavond tien minuten later. Het grote scorebord van hoofdsponsor Philips begon tien minuten voor aanvang ineens te roken. Uiteindelijk kon de brandweer het probleem verhelpen.

PSV begon zeer sterk aan het duel tegen de gasten uit Arnhem. Al na zeven minuten opende Koevermans de score. De van AZ overgenomen speler vuurde de bal vanaf twintig meter via de binnenkant van de paal achter de kansloze doelman Piet Velthuizen. Het scheelde niet veel of de Eindhovenaren waren enkele minuten later al op een 2-0 voorsprong gekomen. Een inzet van Danko Lazovic belandde echter op de paal.

Vitesse, dat slechts met Harry Gommans in de frontlinie speelde, schiep gedurende de eerste twintig minuten twee kansen. Beide keren trad doelman Gomes prima op, waardoor de gelijkmaker uitbleef. Na een klein half uur spelen had PSV een strafschop moeten krijgen, maar scheidsrechter Kevin Blom beging een enorme blunder door de bal niet op de stip te leggen. Lazovic omspeelde Velthuizen, waarna laatstgenoemde de spits torpedeerde. Blom zag het blijkbaar anders en liet gewoon doorspelen.

Tien minuten voor rust had Lazovic de score moeten verdubbelen. De voormalige aanvalsleider van Vitesse kreeg de bal op een presenteerblaadje aangeboden van Koevermans. De Serviër vergat echter oog-in-oog met Velthuizen te scoren.

Terwijl PSV op 2-0 had kunnen komen, scheelde het even later niet veel of Vitesse was langszij gekomen. Eerst schoot Gill Swerts op de lat en enkele minuten later kegelde Pryor het leer tegen het ijzerwerk.

Na rust maakte Jefferson Farfan zijn rentree bij PSV. De Peruviaan was enige tijd uit de roulatie met een enkelblessure. Doelpuntenmaker Koevermans werd door coach Ronald Koeman (na tien minuten in de tweede helft) naar de kant gehaald. Bij Vitesse maakte niet veel later de Chileen Juan Lorca zijn debuut in de Eredivisie. De terugkeer van Farfan leek overigens van korte duur. De spits verstapte zich al na enkele minuten en greep direct naar zijn enkel. Tot opluchting van het publiek en de technische staf van PSV, kon Farfan gewoon doorspelen.

De beste kans voor PSV kwam na een half uur spelen in de tweede helft. Lazovic zette vanaf rechts perfect voor op Afellay. De jongeling hoefde de bal enkel binnen te lopen, maar Afellay schoot hopeloos over. Vitesse bleek tijdens het tweede bedrijf aanvallend onmachtig. De landskampioen controleerde het duel en consolideerde de 1-0 tot het einde.