dinsdag, 6. november 2007 - 13:14

Koolmonoxide-melder voorkomt slachtoffers

Den Haag/Rijswijk

Bij het afgaan van een koolmonoxidemelder in een woning aan de Sparrenlaan in Rijswijk heeft de brandweer evenals vanmorgen aan de Edisonstraat in Den Haag een giftige hoeveelheid koolmonoxide gemeten. Dankzij de melder raakte niemand hierbij gewond.

Vanmorgen rond kwart voor twaalf werd de alarmcentrale van de brandweer door een bewoonster op de hoogte gesteld dat de melder in haar kamer was afgegaan. De brandweer adviseerde haar gelijk de woning te ventileren.

Bij aankomst van de brandweer had de bewoonster de ramen en deuren weer dichtgedaan en was met haar zoon in de kamer gebleven. Bij het opnieuw afgaan van de melder zou ze wel weer bellen was haar idee. De brandweer was echter al uitgerukt om metingen te verrichten. Door de brandweer zijn metingen verricht bij de geiser en de kolenkachel.

Waarschijnlijk door een slechte aansluiting met het schoorsteenkanaal was de kolenkachel daar gaan lekken. Bij de kachel werd zelfs na het ventileren nog een kleine giftige hoeveelheid gemeten. In afwachting van een installateur kan de kachel niet gebruikt worden.

Koolmonoxide gevaar ontstaat wanneer er een onvolledige verbranding plaatsvindt in bijvoorbeeld geisers of kachels. De oorzaak is vaak slecht of geen onderhoud, ondeugdelijke, verstopte of defecte afvoerkanalen. Hierdoor ontstaat een kleur- en reukloos gas. Indicaties in een beginstadium kunnen zijn; hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. De brandweer adviseert dan ook periodiek onderhoud te laten uitvoeren en altijd voldoende te ventileren. Folders over dit onderwerp zijn verkrijgbaar bij de lokale brandweerkorpsen in de regio Haaglanden.
Provincie:
Tag(s):