donderdag, 19. juli 2007 - 15:49

Kop Dijksgracht moet publiekstrekker worden

Amsterdam

Op 16 juli jl. is een voorselectie voor een eindgebruiker en ontwikkelende partij voor een publieksfunctie op de Kop Dijksgracht in Amsterdam gestart. De publiekstrekker voor een brede doelgroep moet zowel overdag, ‘s avonds en in het weekend functioneren. Verder is het wenselijk dat het programma een relatie heeft met het naastgelegen water.

De Kop Dijksgracht is zichtbaar vanaf de Prins Hendrikkade, NeMo en het Scheepvaartmuseum en ligt tussen het Oosterdokseiland (o.a. de nieuwe Openbare Bibliotheek) en de Piet Heinkade/Oostelijke Handelskade (o.a. het Muziekgebouw aan ’t IJ). Voor de hele Dijksgracht, inclusief de Kop, is onlangs het zogenaamde Stedenbouwkundig Plan door de gemeente vrijgegeven voor inspraak en selectie.

In dit plan wordt voorzien in een publieksfunctie die de Kop Dijksgracht op de kaart moet zetten en zorgt voor voldoende levendigheid om de sociale veiligheid in dit unieke gebied te waarborgen. De rest van de Dijksgracht wordt heringericht. Er worden extra woonbootplaatsen gemaakt en er komt ruimte voor een rustige fietsroute.

Afhankelijk van de (nog te kiezen) ruimtelijke variant is voor de publieksfunctie een maximale bouwoppervlakte van 5.900 m2 of 6.900 m2 (BVO) mogelijk. Er wordt ook uitgegaan van een horecaprogramma, ondersteunend aan de publieksfunctie, en er is ruimte voor een terras
Provincie:
Tag(s):