maandag, 8. oktober 2007 - 14:03

'Koster gered' tijdens landelijke jeugd-brandweer-wedstrijden

Sint Philipsland

Tijdens de landelijke jeugd-brandweerwedstrijden is de juniorenploeg van de jeugdbrandweer van Sint Philipsland zaterdag op een vierde plaats geëindigd. Op 16 juni had de ploeg zich in Terneuzen geplaatst voor de finale. Afgelopen zaterdag werd die finale gespeeld in het Noord-Hollandse Hoorn.

Door Jan-Willem Kempeneers

Om kwart over twee verscheen zaterdag de Fliplandse juniorenploeg aan de start. Ze kregen een melding van een brand in een kerkgebouw in Hoorn. Nadat de bevelvoerder Reinier van Dis de gewenste informatie over de brand had opgevraagd via de portofoon rukte de ploeg uit naar het opgegeven adres. Ter plaatse gekomen werden ze opgevangen door de koster van de kerk die meldde dat er brand was in de keuken van het kerkgebouw. Intussen kwam een drietal jongens uit de kelder van het pand die ook rook en vuur hadden waargenomen.

De bevelvoerder speelde direct goed in op de situatie en liet de aanvalsploeg, Dirk en Pieter Buijs, een verkenning uitvoeren. Intussen maakten pompbediener Johnny Kloet en de waterploeg Evert Walpot en Lennard Noorthoek de waterwinning gereed. Al snel werd door de verkenning duidelijk dat zowel op de begane grond als in de kelder van het kerkgebouw daadwerkelijk brand woedde. De vuurhaard bevond zich op de begane grond en de uitbreiding in de kelder.

De bevelvoerder liet de eerste straal op de begane grond inzetten om vervolgens middels de in brandweertermen genoemde kelderprocedure de tweede straal op de uitbreiding in de kelder in te zetten. Hierna was de brand snel meester. Tijdens de prijsuitreiking bleek de inzet van de juniorenploeg goed voor een verdienstelijke vierde plaats, wat inhoudt dat de junioren tot de vier beste jeugdbrandweerkorpsen van Nederland behoren. De jeugdbrandweer van Roosendaal eindigde op de juniorenbaan op de 1e plaats. Jankees van Harberden en Corné Kosten stonden reserve. Op 10 november spelen de junioren en de aspiranten onderlinge Zeeuwse wedstrijden.
Provincie:
Tag(s):