zaterdag, 27. oktober 2007 - 18:20

Kreekherstel Valkenissepolder

Wie over de A58 van Bergen op Zoom naar Vlissingen rijdt, ziet aan zijn rechterkant kranen in de weer. Even voor de afslag naar parkeerplaats De Vliete bij Krabbendijke werken Rijkswaterstaat en waterschap Zeeuwse Eilanden samen aan een project aan de Meiboomdijk.

Het project zorgt voor meer waterberging én het krekenpatroon van vroeger wordt hersteld. Meer waterberging creëren en tegelijkertijd de natuur een handje helpen, dat zijn twee vliegen in één klap. Voor het eind van het jaar moet het gebied ingericht zijn.

In de één kilometer lange strook (vier hectare) komen drie primaire waterlopen samen; een ideaal gebied voor het waterschap om extra waterberging te maken. Bepaald geen overbodige luxe gezien de fikse buien van de laatste tijd. Rijkswaterstaat had in het aangrenzende stuk plannen om natuur aan te leggen.

Door het nu samen uit te werken wordt de waterberging over een langer gebied uitgespreid en wordt het bovendien zó ingericht dat een moerasachtig gebied ontstaat met brede rietkragen waar rietvogels en diverse soorten kleine zoogdieren beschutting vinden. Waterberging en natuur vloeien zo in elkaar over.

Ook voorbijgaande fietsers of wandelaars kunnen meegenieten want aan beide uiteinden komt een rustpunt met picknickset en bomen. De grond die vrijkomt bij het afgraven van het maaiveld wordt verwerkt tegen de Meiboomdijk/Koedijk. Door de zeer flauwe oevers ontstaat één geheel.
Provincie:
Tag(s):