zaterdag, 16. juni 2007 - 18:45

'Kunstig' steigerdoek siert kerktoren Oude Markt

Enschede

Sinds vrijdag 15 juni heeft de Grote Kerk aan de Markt een nieuw steigerdoek. Dat doek attendeert inwoners en bezoekers van Enschede op Het Rozendaal, het voormalig textielcomplex in Roombeek. Vanaf voorjaar 2008 vinden TwentseWelle, Concordia Kunst & Cultuur en acht kunstenaarsateliers onderdak in dit nieuwe en bijzondere complex.

Op het steigerdoek staat een gezicht dat verwachtingsvol uitkijkt naar de komst van Het Rozendaal. De teksten op het doek vormen de contouren van de oude watertoren van Het Rozendaal. Het doek zal op de toren blijven hangen gedurende de renovatie van de Grote Kerk, tot november van dit jaar.

De beeldende kunst, naast muziek het tweede speerpunt in het Enschedese cultuurbeleid, krijgt in het Rozendaal een stevig fundament met de expositieruimte van Concordia Kunst & Cultuur en met de (beeldende) kunstenaarsateliers.

TwentseWelle - de samenvoeging van het Natuurmuseum, Museum Jannink en het Van Deinse Instituut - wordt een toonaangevend museum in het verbeelden van het verleden, heden en toekomst van de streek.
De Grote Kerk behoort tot het cultureel erfgoed van de gemeente Enschede.

De renovatie biedt de gemeente een uitgelezen kans om op om een unieke manier aandacht te vragen voor één van de vele nieuwe culturele voorzieningen die onze stad volgend jaar rijker wordt. Want behalve het Rozendaal opent volgende jaar ook het Muziekkwartier in de binnenstad. Met de komst van het Muziekkwartier wordt de Enschedese binnenstad straks het bruisende muzikale hart van de stad.

Roombeek wordt het tweede culturele hart van Enschede met de nadruk op beeldende en museale kunst. Behalve het Rozendaal opent in 2008 in Roombeek ook het Cremer, in het Balengebouw. Een centrum over het leven en werk van de Enschedese kunstenaar Jan Cremer.

In een andere voormalige textiellocatie in Roombeek, Tetem, zal de AKI zich gaan vestigen. Het oude ketelhuis van de Grolsch krijgt ook een culturele bestemming. Aan de rand van Roombeek ligt ook nog eens het Rijksmuseum Twenthe.

Met het nieuwe steigerdoek staat de Grote Kerk deze zomer in het teken van kunst & cultuur. Daarom is met de AKI afgesproken dat zij de komende maanden hun presentaties op de schutting rond de toren voortzetten. Binnenkort komt er een semi-permanente tentoonstelling van AKI-studenten.
Provincie:
Tag(s):