dinsdag, 15. mei 2007 - 7:19

Kunstroute Hoorn officieel geopend

Hoorn

Zaterdag 12 mei hebben burgemeester Onno van Veldhuizen en Dineke Vermulst voorzitter, de 1 Hoorn Art-Kunstroute officieel geopend. Met de onthulling van de door de gemeente geadopteerde Eenhoorn (Wandeling door Hoorn) werd de opening een feit.

Tot en met 17 september zijn kleurrijke eenhoorns overal in de binnenstad te bewonderen. Langs een circa vier kilometer lange wandelroute, die leidt langs de mooiste historische plekjes, staan in totaal 35 eenhoorns tentoongesteld.

In totaal 35 professionele kunstenaars van naam en faam uit het hele land verleenden belangeloos hun medewerking aan het project. Alle eenhoorns zijn geadopteerd door organisaties en particulieren, waaronder de gemeente Hoorn. Op 30 september worden ze voor een goed doel geveild.

Onder de kunstenaars, onder wie grote namen als Rob Scholte en Herman Krikhaar, zijn ook negen Hoornse kunstenaars. Dat zijn Ellen Mulder, Nelly OVSE-land, Lia Blok, Randi Vettewinkel, Eric Lücke, Loes Groothuis, Etty Nijdam, Ernesto Bakker en René van Leeuwen.

De door de gemeente Hoorn geadopteerde eenhoorn – ze zijn via loting aan de adoptanten toebedeeld - is afkomstig van de kunstenares Ria van Tiggelen uit Bunnik.

Twee startpunten
De wandelroute heeft twee startpunten: de parkeerplaats op de Nieuwe Wal en lunchroom Het Sparretje tegenover het station. De routebeschrijving is gratis af te halen bij de Hoornse VVV, buurthuizen, restaurants en boekhandels en te downloaden vanaf de website www.1hoorn-art.nl.

Om de unieke kunstwerken te behouden voor vandalisme wordt een aantal vanaf 18.00 uur binnen gezet. Andere eenhoorns zijn om dezelfde reden op luifels en pontons geplaatst.

Veiling en boek
Op 30 september worden de eenhoorns geveild. De netto opbrengst gaat naar twee goede doelen: Care to Move in Ghana en de Stichting Leergeld in Hoorn. Over het project verschijnt tevens een boek met foto’s en tekst over de eenhoorns en de kunstenaars.
Provincie:
Tag(s):