donderdag, 4. oktober 2007 - 7:13

Kwaliteitserkenning voor Achterhoekse wijnen

Vorden

Op 3 oktober is in de buurtschap Kranenburg bij het Achterhoekse dorp Vorden de Nationale Sommeliersopleiding van start gegaan. Een initiatief van ’s lands meest bekende smaakprofessor Peter Klosse en de Dutch Academy for Gastronomy.

Er is bewust voor een start in de Achterhoek gekozen, omdat de streek zijn sporen heeft verdiend op gebied van gastronomie en wijnbouw. De nog vrij jonge wijnbouw in de Achterhoek blijkt een schot in de roos: vorige week werden de Achterhoekse wijnen bij de Nationale Wijnkeuring liefst met zilver en tweemaal brons bekroond.

De start van de opleiding werd gehouden bij Wijngoed Kranenburg in de gelijknamige buurtschap, iets ten oosten van Vorden. Liefst vijftig professionals, afkomstig uit de betere restaurants van ons land, hadden zich voor de opleiding ingeschreven. Er was niet alleen een kennismaking met de Achterhoekse wijnen, er werd ook volop aandacht besteed aan de aantrekkelijkheid van de regio als basis voor een culinaire ontdekkingstocht.

Oliver Meckler, de Zuid-Afrikaanse wijnmaker die de cooperatie van Achterhoekse wijnbouwers adviseert, vult een deel van de sommelier cursus in. Peter Klosse, eigenaar van het bekende hotel restaurant De Echoput in Apeldoorn, en Ton Kolsteeg, een van de beste vinologen van ons land, zijn de hoofddocenten.

Directeur Walter van Hulstijn van het Achterhoeks Bureau voor Toerisme is trots op dit initiatief. “Hiermee wordt – nu ook – door culinaire professionals onderschreven wat wij al tijden aan het publiek melden. Het is goed toeven in dit deel van ons land. De Achterhoekse restaurants zijn van uitstekend niveau, en de wijnen uit de streek bieden een uitmuntende kwaliteit�. Ook Henk Takken van Wijngoed Kranenburg is vereerd met deze belangrijke erkenning van zijn product. De Achterhoekse wijn behaalde bij de Nationale Wijnkeuring al een hoge onderscheiding. De opname in deze toonaangevende opleiding is een kroon op het werk.
Provincie:
Tag(s):