vrijdag, 31. augustus 2007 - 15:12

Kwart bijstands-gerechtigden hoeft niet te solliciteren

Den Haag

Een kwart van de mensen met een bijstandsuitkering is ontheven van de sollicitatieplicht. Het percentage van 25 procent is lager dan tot nu toe was ingeschat. Zij hoeven niet op zoek naar werk of werk te aanvaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is voor het eerst dat er statistische gegevens beschikbaar zijn. Volgens het onderzoeksbureau zijn de cijfers niet representatief voor alle gemeenten. Het CBS heeft gegevens ontvangen van 159 gemeenten, waar gezamenlijk bijna de helft van het aantal bijstandsgerechtigden woont.

De Tweede Kamer had om de gegevens gevraagd om inzicht te krijgen wie er in de bijstand zijn vrijgesteld van arbeidsverplichtingen. Uit de cijfers blijkt dat van het aantal alleenstaande ouders in de bijstand 17 procent een ontheffing heeft. Bij ouderen boven de 57,5 jaar is dat 47 procent, bij de groep beneden de 27 jaar 11 procent. De gegevens zeggen overigens niets over het aantal bijstandsgerechtigden dat ontheven is van de re-integratieverplichting.

Uit eerder onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) naar de redenen waarom instromers in de bijstand een ontheffing krijgen, bleek dat het in meer dan de helft van de gevallen gaat om mensen met ziektes.

De cijfers hebben betrekking op eind 2006. Begin volgend jaar beschikt het naar verwachting over landelijke cijfers over het aantal ontheffingen in de bijstand eind 2007.
Provincie:
Tag(s):