zaterdag, 6. oktober 2007 - 9:25

Kwart rookmelders werkt niet goed

Amsterdam

Uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Brandwonden Stichting blijkt dat een kwart van de brandmelders in Nederlandse huishoudens niet goed werken. De melders hangen op verkeerde plaatsen, ze hebben geen of lege batterijen of ze zitten nog in de verpakking. Jaarlijks komen gemiddeld 70 mensen om bij een woningbrand. Goed werkende rookmelders kunnen dit aantal aanzienlijk verminderen.

De Brandwonden stichting start daarom in samenwerking met de brandweer een landelijke rookmeldercampagne van 4 t/m 27 oktober. Op Nationale Rookmelderdag, zaterdag 27 oktober, gaat de brandweer op willekeurige plaatsen rookmelders in woningen controleren. Wanneer de bewoners de melder op de juiste manier gebruiken maken zijn kans op 250 staatsloten.

Met een landelijke rookmeldercampagne pakken de brandweer en de Brandwonden Stichting de problemen met rookmelders aan. Er is hiertoe een bijzondere samenwerking aangegaan met First Alert (rookmelderfabrikant). Als oplossing van het 'batterij-probleem', besteden de brandweer en de Brandwonden Stichting uitgebreid aandacht aan een nieuwe type rookmelder. Deze heeft een unieke batterij die ruim tien jaar meegaat. Bovendien kan de batterij niet uit de rookmelder verwijderd worden: Eenmaal aan het plafond is tien jaar veiligheid gegarandeerd.
Categorie:
Tag(s):