donderdag, 1. november 2007 - 8:56

Kwetsbaarheid in beeld

Maastricht

In NCRV Dokument "Kwetsbaar begin", volgt filmmaker Rob Hof de artsen, de patiëntjes en hun ouders op de afdeling Neonatologie van het academisch ziekenhuis Maastricht. Op deze afdeling worden dagelijks zware, ingrijpende beslissingen genomen. Beslissingen over leven en dood van te vroeggeboren baby's.

NCRV Dokument Kwetsbaar begin wordt uitgezonden op maandag 5, 12 en 19 november 2007 op Nederland 2 om 22.50 uur

Elk jaar worden in Nederland zo'n 200.000 baby's geboren. Vierduizend van deze kinderen komen terecht in een van de tien Neonatologische Intensive Care Units die Nederland rijk is.

Volgens het Nederlandse medische protocol is een kind levensvatbaar vanaf 25 weken zwangerschap. Men gaat ervan uit dat pasgeborenen die jonger zijn dan 25 weken, als ze toch in leven worden gehouden, uiteindelijk geen kwaliteit van leven hebben. Deze kinderen ontwikkelen vaak zeer ernstige handicaps. Kinderen die voor de 25 weken termijn worden geboren, worden niet behandeld en sterven vaak, zo humaan mogelijk, in de verloskamer.

Dr. Mark van der Hoeven is één van de zeven artsen van de afdeling Neonatologie van het academisch ziekenhuis Maastricht. Hij is zich bewust van het maatschappelijke spanningsveld waarin hij en zijn collega's zich bevinden: "We kunnen veel, maar er zijn grenzen. Het staken van de behandeling, als blijkt dat de toekomst van het kind in het teken zal staan van een blijvende zware handicap, wordt altijd gedaan in overleg met het gehele team en de ouders. De beslissing moet gemotiveerd en eensgezind zijn."

Aflevering 1 - Keuzes (5 november)
Aflevering 2 - Acceptatie (12 november)
Aflevering 3 - Toekomst (19 november)

Documentairemaker Rob Hof ontving in 2007 de Zilveren Nipkow Schijf voor zijn 13-delige documentaireserie Sporen uit het Oosten. Voor NCRV Dokument maakte Hof onder andere de documentaireseries Regie over eigen leven en sterven en Uitbehandeld, maar niet opgegeven.
Provincie:
Tag(s):