dinsdag, 18. december 2007 - 10:20

Landlopers bedelaars en wezen in Veenhuizen

Veenhuizen

Het laatste weekend van het jaar staat het Gevangenismuseum in Veenhuizen weer in het teken van de landlopers, bedelaars en wezen die ooit de oorspronkelijke bewoners van het 2e Gesticht waren; het gebouw waar nu het Gevangenismuseum in is gevestigd.

Op de sfeervolle binnenplaats van het museum waant men zich dan 100 jaar terug in de tijd. Landlopers, ambachtslieden, kinderen; alles krioelt door elkaar, hier en daar branden vuurkorven waar men zich aan kan warmen, bij de gaarkeuken pruttelt een grote pan bonensoep, ooit dagelijkse kost voor de gestichtbewoners.

Overal lopen landlopers rond, bedelaars vragen een aalmoes, kinderen rennen rond en spelen overal tussendoor; iedereen is druk bezig. Er is van alles te zien en te beleven voor jong en oud: exercities, rondleidingen, verrassende wandelingen met landlopers en veldwachters, oude kinderspelen, vertellingen, muziek, zang, toneelspel, oude arbeid, landlopersrondritten met de boevenbus en nog veel meer.

Vorig jaar vonden de Landlopersdagen voor de eerste keer plaats. De reacties van zowel de vele bezoekers als de pers waren unaniem zeer enthousiast en positief. Dit jaar zal er zelfs nog meer te zien, te doen, te beleven en te proeven zijn!
Provincie:
Tag(s):