donderdag, 30. augustus 2007 - 15:54

Leerling-bouwvakkers bouwen monument na met bierkratten

Apeldoorn

Op zondag 2 september 2007 zullen leerling-bouwvakkers van de opleiding BouwStarters in Apeldoorn een replica bouwen van het zendstation Radio Kootwijk. Zij gebruiken hiervoor circa 2500 Grolsch-bierkratten.De bouw vindt tussen 13 en 17 uur plaats op het Internationale Bierfestival, dat wordt gehouden op het Marktplein in Apeldoorn.

Tijdens het Bierfestival kan het publiek in een gezellige en muzikale omgeving kennismaken met allerlei speciale bieren uit binnen- en buitenland. Een kleine honderd biersoorten zijn op het festival vertegenwoordigd.

Het bouwen met bierkratten op het Bierfestival is een activiteit in het kader van de Apeldoornse Erfgoedweek (1 t/m 9 september). Die week staat dit jaar in het teken van ‘Moderne Monumenten’. Het publiek kan tijdens de Erfgoedweek kennismaken met enkele van de meest markante Apeldoornse gebouwen uit de afgelopen eeuw. Daartoe behoort zeker het zendstation Radio Kootwijk, gebouwd in 1918-1922 voor het draadloze telegraafverkeer met het toenmalige Nederlands-Indië. Wie na afloop van het Bierfestival ook het originele gebouw wil bekijken, kan in Radio Kootwijk terecht op zondag 9 september van 11 tot 17 uur.

Het complete programma van de Apeldoornse Erfgoedweek is te vinden op: www.erfgoedweekapeldoorn.nl.

De replica van het zendstation Radio Kootwijk zal circa 50 vierkante meter beslaan. Leerling-bouwvakkers zijn al druk bezig met de voorbereiding van de bouw. Nauwkeurig wordt berekend en getest hoe de kratten gestapeld moeten worden om een zo getrouw mogelijke kopie van het imposante zendstation te maken. De 2500 bierkratten die bij de bouw gebruikt worden, zijn ter beschikking gesteld door Drankengroothandel Eijkelenkamp-Onstenk uit Deventer.
Provincie:
Tag(s):