dinsdag, 2. oktober 2007 - 16:29

Leerlingen ROC kunnen chlamydia-test doen

Utrecht

Zeshonderd leerlingen van ROC Midden Nederland krijgen de komende twee maanden op school voorlichting van de GG&GD over veilig vrijen en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan chlamydia, een soa die veel voorkomt onder jongeren. Leerlingen kunnen zich op school vrijwillig op chlamydia laten testen.

De gemeente Utrecht wil hiermee de kennis over soa’s bij jongeren vergroten, hen bewust maken van risico’s van onveilig vrijen en hen stimuleren om een soa-test te doen. De jongeren krijgen in kleine groepjes uitleg over het belang van testen en hoe dit in zijn werk gaat. Zij krijgen de mogelijkheid om op school een buisje met urine te inleveren, maar ze kunnen het testsetje ook mee naar huis nemen en het via de post opsturen naar het Universitair Medisch Centrum (UMC).

De leerling geeft zelf aan op welke manier hij/zij de uitslag wil ontvangen, dit kan per e-mail, post of telefoon. Als iemand chlamydia blijkt te hebben, dan wordt hij/zij na twee à drie weken hierover persoonlijk ingelicht. De leerling wordt dan uitgenodigd om naar de soa-polikliniek van het UMC te komen om de uitslag en de verdere behandeling te bespreken. De jongeren die geen chlamydia hebben, krijgen hierover ook bericht: per e-mail, post of sms.
Provincie:
Tag(s):