dinsdag, 28. augustus 2007 - 15:29

Leerlingenvervoer in Amsterdam bijna probleemloos van start gegaan

Amsterdam

Het leerlingenvervoer in Amsterdam is vorige week bij het begin van dit schooljaar met niet al teveel problemen van start gegaan. Het leerlingenvervoer bleef vorig schooljaar dusdanig in gebreke dat de gemeente maatregelen trof.

Met ingang van het nieuwe schooljaar moesten de problemen zijn opgelost. De afgedwongen maatregelen lijken resultaat te hebben. In Amsterdam gaan 1700 leerlingen naar het speciaal onderwijs met door de gemeente ingehuurd vervoer. Dagelijks rijden er ongeveer 250 busjes om kinderen van en naar school te brengen.

De schoolgaande kinderen zijn volledig afhankelijk van het speciale vervoer. In juni van dit jaar kreeg één van de vervoerders nog een boete opgelegd van € 175.000 door structurele tekortkomingen in het leerlingenvervoer. De gemeente heeft zelfs taxi’s ingezet om de kinderen alsnog naar school te kunnen brengen.

Om problemen bij aanvang van dit schooljaar te voorkomen is een pakket aan maatregelen genomen. De bestaande routes zijn zoveel mogelijk gehandhaafd en de chauffeurs zijn zo min mogelijk van route gewisseld. Ook zijn chauffeurs voor de start van het nieuwe schooljaar persoonlijk kennis gaan maken met ouders en kinderen die zij nog niet kenden. Tien busjes met chauffeurs stonden begin van de week verdeeld over de stad klaar om eventuele problemen snel te kunnen verhelpen.

Het callcenter kreeg de eerste week gemiddeld tien klachten per dag binnen over vertragingen die allemaal direct konden worden opgelost. Verantwoordelijk bestuurder voor de stadsdelen Martin Verbeet liet weten dat elk incident er een teveel is maar dat het beeld bij de start van dit schooljaar beduidend anders is dan vorig jaar toen er door structurele problemen honderden kinderen niet vervoerd werden.

Ook verantwoordelijk wethouder Onderwijs Hennah Buyne is van mening dat de kwetsbare groep leerlingen goed vervoerd moet worden. De busjes bleken na inspectie wel allemaal in orde. Twee chauffeurs kregen een boete omdat een van de kinderen in hun busje geen gordel omhad. Twee chauffeurs beschikten niet over de juiste papieren. De gemeente zal de betreffende vervoerder hierop aanspreken.
Provincie:
Tag(s):