zaterdag, 20. oktober 2007 - 12:07

Leider drugsbende aangehouden in Thailand

Baarn

De Thaise Nationale Politie heeft op 1 augustus op de luchthaven van Bangkok een door de Utrechtse politie en justitie gezochte verdachte, een 35-jarige man uit Baarn, aangehouden. De man wordt ervan verdacht samen met zijn broer, een 33-jarige man uit Baarn, leiding te hebben gegeven aan een drugslijn tussen Guatemala en Nederland.

De vanuit Baarn opererende drugsbende werd in 2003 opgerold door de divisie recherche van de Utrechtse politie. De 35-jarige man verbleef op dat moment al in Thailand en ontkwam aan arrestatie.

In opdracht van de twee broers smokkelden koeriers per vliegtuig tientallen kilo’s coke vanuit Guatemala naar Nederland. Veelal jongere verdachten uit de omgeving Baarn en Soest werden voor het koerieren geronseld en reisden op en neer naar Guatemala, waarbij de drugs op hun lichaam werden geplakt.

De regionale recherche van de Utrechtse politie stelde in 2002 en 2003 een uitvoerig onderzoek in en kon een einde maken aan de smokkelroute. Nadat de rechtbank in Utrecht de hoofdverdachten, waaronder de jongste van de twee broers, aanvankelijk veroordeelde tot gevangenisstraffen van 8 jaar, werden de straffen in hoger beroep bepaald op 6 jaar.

De 35-jarige verdachte stond sinds 2003 in de internationale politiesystemen gesignaleerd met het verzoek om zijn aanhouding en uitlevering aan Nederland. De aanhouding in Thailand is opmerkelijk te noemen, omdat tussen beide landen geen verdragen bestaan. De man is woensdag uitgeleverd aan Nederland en is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Utrecht.
Provincie:
Tag(s):