woensdag, 28. november 2007 - 19:26

Lekkage bij biochemisch bedrijf

Gorinchem

Bij een biochemisch bedrijf aan de Arkelsedijk is woensdagmiddag 28 november omstreeks 14.00 uur een lekkage ontstaan in een opslagtank met daarin 20.000 liter zoutzuur. Daarbij raakte niemand gewond.

Tijdens werkzaamheden aan de opvangbak – voor calamiteiten - waarin de tank staat, werd door mensen die daar aan het werk waren, de afsluiter van de tank geraakt. Hierdoor brak de afsluiter af waardoor de inhoud van de tank de opvangbak instroomde. Het bedrijf trof direct de nodige voorzorgsmaatregelen op het terrein waarna de brandweer werd ingeschakeld.

De brandweer Gorinchem plaatste waterschermen om de opvangbak heen, zodat de zoutzuurdampen werden neergeslagen. Meetploegen van de brandweer Sliedrecht en Meerkerk verrichtten metingen om te bezien of de dampen zich verspreidden. Meerdere metingen wezen uit dat de dampen zich niet hebben verspreid in de omgeving. Er is dan ook geen gevaar geweest voor de volksgezondheid.

Vanavond wordt het zoutzuur afgevoerd naar een afvalterminal in Moerdijk. Vanwege het omgevingsrisico werd het incident opgeschaald naar grip 1 waarbij multidisciplinair werd samengewerkt tussen de verschillende hulpdiensten waaronder brandweer, politie, ambulance, GHOR en Milieudienst.
Provincie:
Tag(s):