vrijdag, 22. juni 2007 - 8:15

Lik op stuk beleid voor Amsterdamse jongeren

Amsterdam

Stadsdeel ZuiderAmstel (Rivierenbuurt) is het tweede stadsdeel waar jongeren met posters en flyers gewezen worden op de consequenties van het veroorzaken van overlast. De waarschuwende boodschap aan jeugdige overlastplegers op de flyers is: "Denk je dat niemand ziet wat je aan het doen bent? Dan heb je het helemaal mis!" En dat is de enige waarschuwing die zij krijgen: een overtreding betekent automatisch een bon en eventueel een taakstraf van Halt.

Het blijft natuurlijk niet bij de flyers en posters alleen. Agenten op straat treden actiever op tegen overlast volgens de APV. Ze maken bijvoorbeeld sneller een verbaal op voor het lastig vallen van buurtbewoners, rotzooi maken en geluidsoverlast. En daar komt nòg een verandering om de hoek kijken: de administratie van de verbalen gaat meteen naar Halt.

Zo hoeft de politie de overtreders niet (meer) mee te nemen naar het bureau en kan Halt veel sneller reageren (voor strafzaken moet de jongere wel naar het bureau).

De jongere in kwestie krijgt, als hij of zij een first offender is en jonger dan achttien jaar, een vier-uurs taakstraf van Halt. De straf houdt verband met de begane overtreding. Het portiek schoonmaken waar je een rommeltje van hebt gemaakt, bijvoorbeeld, en wordt uitgevoerd in de buurt waar de jeugdige over de schreef is gegaan. Op deze manier zien andere jongeren ook wat de consequentie van hun gedrag kan zijn. Bovendien is het voor de gedupeerde duidelijk dat er wel degelijk wat gebeurt.
Provincie:
Tag(s):