maandag, 26. november 2007 - 9:54

Lions kappen bomen voor nieuwe natuurspeelplaats

Drogeham

Lionsclub Kollumerland, Lits & Lauwers heeft zaterdag 24 november 1000 meter elzensingel gekapt in het Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden bij Drogeham. De singels werden gekapt in verband met het noodzakelijk onderhoud van het bijzondere coulisselandschap.

De Lions willen daarmee de aandacht vestigen op het belang van het behoud van de Noardlike Fryske Wâlden en de waarde die het landschap vertegenwoordigt voor bewoners in de regio en bezoekende toeristen. De boomstammen worden verwerkt tot haardblokken en verkocht. De opbrengst gaat naar museumtuin De Kruidhof in Buitenpost voor de inrichting van een nieuwe educatieve natuurspeelplaats voor kinderen.

Het zuidelijk deel van de gemeente Achtkarspelen maakt deel uit van het Nationaal Landschap De Noordelijke Friese Wouden. Daar gevestigde boeren maken zich sterk voor het behoud van het historische landschap. De houtwallen en elzensingels worden na ongeveer 25 jaar gekapt, waarna de bomen opnieuw aangroeien. De Lions willen graag de aandacht vestigen op dat waardevolle werk door zelf ook zaag en bijl ter hand te nemen. Het initiatief werd zeer gewaardeerd door beheersorganisatie VANLA, waarin boeren en gemeenten vertegenwoordigd zijn. De voorzitter overhandigde tijdens de bomenkap de Lions als dank een Veldgids met landschapselementen van de Noardlike Frysle Wâlden.

Ruim 20 leden van de Lionsclub, verdeeld in verschillende teams, werkten eendrachtig aan de reuzenklus om meer dan 300 bomen te vellen en te verwerken tot haardblokken. Na het doorknippen van het prikkeldraad tussen de bomenrijen vielen de bomen één voor één onder de hand van professionele boomzagers die voor de gelegenheid waren ingehuurd. De Lions verwijderden vervolgens met boomzagen de takken, waarna de stammen in haardblokformaat werden gezaagd. In totaal werd 20 kubieke meter hout gekapt: een opbrengst van ruim € 500 voor het goede doel. De houtkap werd afgesloten met een haringlunch en Corenwijn in het coulisselandschap.
Provincie:
Tag(s):