maandag, 24. september 2007 - 19:10

Live Under 20-Filmfestival: Uniek jongeren-filmfestival

Almere

Van 5 t/m 12 oktober 2007 vindt de eerste editie plaats van een uniek Nederlands filmfestival. Uniek omdat jongeren (van 12-20 jaar) de ideeën voor de films zelf hebben bedacht. De uiteindelijke verfilming is onderleiding van professionals uit de Nederlands film- en televisiewereld tot stand gekomen. Het Life Under 20-filmfestival is het eerste
filmfestival dat jongeren op die manier een podium biedt. Op 5 oktober gaan de films van het Life under 20 festival in première in Filmtheater Utopolis in Almere. De gastheer van die (besloten) avond is niemand minder dan Jörgen Rayman. Vanaf zaterdag 6 oktober t/m vrijdag 12 oktober zijn alle films dagelijks te zien om 16.00 uur en 19.00 uur in de filmtheaters Utopolis Almere en Utopolis Lelystad.

Op televisie en in films hoor en zie je vaak veel over de leefwereld van jongeren, maar het zijn vaak de volwassenen die deze films en televisieprogramma’s bedenken. Maar wie kunnen er nu beter over de wereld van de jongeren vertellen dan de jongeren zelf? Daarom vroeg het Life Under 20-filmfestival jonge mensen van 12-20 jaar ideeën in te sturen voor een korte speelfilm of documentaire. Uit de circa 100 inzendingen maakte een vakjury een selectie. Scenarioschrijvers werkten de ideeën uit tot filmscripts en professionele filmmakers verfilmden en monteerden deze scrips uiteindelijk tot films. Niet alleen de bedenkers van de film, maar ook de cast bestaat voor een groot deel uit jongeren; maar liefst 600 acteurs in de dop reageerden op de oproep.
Door inzet van professionals uit de televisie- en filmwereld streeft het Live Under 20 filmfestival naar professionele, artistieke en produktionele kwalitieit. “Zonder de oorspronkelijkheid van de ideeën aan te willen tasten, hebben we met behulp van vakmensen de verhaallijnen uitgewerkt tot films. En daarmee waarborgen we onze belofte om jongeren te laten spreken en tegelijkertijd onze kwaliteit� aldus directeur Joost de Wert. Dit geldt overigens voor het gehele produktieproces, van de selectie van de cast en het script, tot en met de verfilming.

De films
-De wereld van jongeren in film (in deze reportage vertellen jongeren, van wie de ideeën tot filmscenario werden uitgewerkt, over hun ervaringen).
-Overleven (Drama : Luna probeert te overleven op een school waar een bende de dienst uitmaakt)
-Tegen de wind in (5 minutendurende animatiefilm)
Een stukje Hemel: (animatie/documentairefilm: over de 17-jarige Mirwais in Kabul (in oorlog)en zijn vlucht door de bergen).
-112 (zwarte komedie : Uit verveling plegen 3 jongens van Marokkaanse afkomst een bommelding op 11 september 2005).

Het is de bedoeling dat het Life Under 20-filmfestival in de toekomst opnieuw plaatsvindt. Door nieuw samenwerkingsverband zal het festival de volgende keer een internationaal karakter krijgen. Kaartjes (voor het hele Life Under 20-filmfestivalprogramma van 5 films) kosten €8,50 per stuk in Almere en € 8,- in Lelystad.
Life Under 20-filmfestival is een idee en initiatief van Edsel Samson en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Flevoland, gemeente Almere, gemeente Lelystad, VSB-fonds, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ministerie van OCW, en Citymarketing Almere.
Provincie:
Tag(s):