woensdag, 21. februari 2007 - 23:56

Liverpool verrast FC Barcelona in Camp Nou

Liverpool heeft uitstekende zaken in de Champions League gedaan door heel verrassend met 1-2 te winnen bij FC Barcelona. De zege voor The Reds was niet eens onverdiend.

Bij Barça moest Giovanni van Bronckhorst op de bank beginnen. Liverpool startte met Dirk Kuijt in de basis maar liet Boudwijn Zenden als wissel opdraven.

De wedstrijd brandde voor het eerst los na dertien minuten. De gevloerde Ronaldinho claimde een strafschop na contact met Steve Finnan, maar van een overtreding was geen sprake. Kort daarna stuitte Saviola op Reina, maar een minuutje later was het wel raak. Ronaldinho hakte Zambrotta vrij, die met een prachtige boogbal het hoofd van Deco vond: 1-0.

Vanaf dat moment golfden de aanvallen van de thuisploeg op de verdediging van The Reds, die lichtelijk in paniek leken, wellicht bang voor een afstraffing. Liverpool was in deze periode offensief machteloos en dat uitte zich in frustratie bij Kuijt, die Carles Puyol onderuit schopte. De spits kreeg terecht geel van scheidsrechter Kyros Vassaras uit Griekenland.

Toch kregen ook de bezoekers nog voor rust een aardige mogelijkheid. Nota bene Craig Bellamy, in opspraak geraakt omdat hij vijf dagen voor deze wedstrijd in dronken toestand ploeggenoot John Arne Riise met een golfclub aanviel, kopte een vrije trap van Steven Gerrard in het zijnet.

Kort voor rust kantelde de wedstrijd plotseling. Gerrard vond opnieuw Bellamy, die hard maar precies in de handen van doelman Victor Valdes kopte. De goalie schrok desalniettemin zo erg dat hij het leer liet vallen en Dirk Kuijt een niet te missen kans bood. De Nederlander faalde dan ook niet, maar de Welshman claimde de goal. Volgens de UEFA was het doelpunt inderdaad van zijn voet. Bellamy vierde de treffer met een golfslagbeweging.

In de tweede helft viel Barça naar hartelust aan, maar Liverpool verdedigde het gelijkspel goed. Doelman Valdes liet wel weer van zich spreken. In de 67ste minuut pakte hij totaal onnodig een terugspeelbal van Ludovic Giuly op, waardoor The Reds een vrije trap in de zestienmeter van Barcelona mochten nemen. De freekick bleef ongevaarlijk, maar in het verdere verloop van de aanval kopte Kuijt bijna de 1-2 binnen.

In de 72ste minuut kwam Barça er eindelijk weer eens doorheen. Saviola punterde op doelman Reina en in de rebound had Lionel Messi de hoek voor het uizoeken. De kleine Argentijn schoot echter wild over.

Omdat Barcelona vooral met zichzelf en de aanvallende impotentie worstelde, kwam Liverpool zelfs verrassend op voorsprong. Eerst stuitte Kuijt in de 74ste minuut van dichtbij op Valdes en in de rebound zag Bellamy Riise helemaal vrij staan. De Noor schoot de bal hoog in het dak van het doel: 1-2.

In de slotfase mikte Deco met wat geluk een vrije trap op de kruising, maar Barça zou een punt op het laatst ook niet meer verdiend hebben. De Catalanen lieten te weinig zien en Liverpool mocht aanspraak maken op de overwinning op basis van een uitstekende combinatie van strijdlust en teamspirit. De return is op 6 maart op Anfield Road.