zaterdag, 25. augustus 2007 - 11:51

Luchtballon crasht bijna in woonwijk

Druten

"Al sinds de oudheid dromen mensen van vliegen. Zo vrij als een vogel zweven door het luchtruim.De zwaartekracht overwinnen en de stilte als enige gezelschap. De passagiers ballonvaarten van A3 Ballon, de specialist in ballonvaren in Nederland, maken deze droom werkelijkheid." Zo begint de website van A3 Ballonvaarten uit Harfsen bij Bathmen/Deventer.

Maar vrijdagavond tussen 20:00 en 20:30 uur werd die in het vooruitzicht gestelde droom bijna een nachtmerrie! Komend over de Waal uit de richting Tiel/Dodewaard probeerde de uiterst laag vliegende ballon met registratie ZVN met een duidelijk in problemen verkerende luchtballonvaarder ter hoogte van de Kriekenhoek aan de Heersweg in Druten in te schatten of de haperende ballon aldaar op het hondenuitlaatveld aan de grond gezet kon worden.

De hoge bomen en het hek tussen het voetbalveldje en de hondenuitlaatplaats deden de ballonvaarder op het laatste moment anders besluiten en de branders werden met donderend geweld zo ver als mogelijk opengedraaid. Tergend langzaam klom de ballon en gleed net langs de bomen van het Kasteelpad, en verder ging het, rakelings over de nieuwe woningen op het voormalige Havo-terrein, over de Heuvel... Druten-West voorbij, en toen vlak over het Shell-station bij de Overrijkskamp, Druten-Zuid... lager nog over Broekweide, Klaverpas... zeer laag over Meerkamp, en toen wist de ballonvaarder tot opluchting van de angstig kijkende toeschouwers het haperende geval net naast de woonwijk ter hoogte van Hansekamp/Boslaan bij de Scharenburg aan de grond te zetten.

Druten leek aan een ramp ontsnapt!

Navraag bij het kantoor van A3 in Harfsen leverde niets op. Daar was men om 21:00 uur nog niet op de hoogte van de noodlanding in Druten. "Onze ballons worden gevolgd door een auto met aanhanger, dus die zullen ze wel weer oppikken", klonk het wat lakoniek.

Mag een luchtballon zomaar overal landen, vroegen wij ons af.

De website va A3 gaf antwoord: Doordat een ballon onbestuurbaar is qua richting moeten wij inderdaad steeds beroep doen op de goodwill van de landbouwers en landeigenaars. Wij maken er wel een erezaak van om zo weinig mogelijk schade te veroorzaken en de dieren niet onnodig op te schrikken.

Achteraf bleek dat de ballonvaarder deze landingsplek had uitgezocht omdat deze perfect voor een landing was.

De bewoners in Druten zijn zich dit keer wel een hoedje geschrokken, maar.. het liep gelukkig goed af!
Provincie:
Tag(s):