dinsdag, 1. mei 2007 - 16:49

Luchtmacht helpt bij bosbrand bestrijding

Alphen

De vliegbasis Gilze-Rijen heeft maandagavond een belangrijke rol gespeeld bij de bestrijding van een grote bos- en heidebrand. De brand woedde aan de Maastrichtsebaan in de gemeente Alphen, in de directe omgeving van een munitiepark, een kampeerterrein en een villawijk. Door de alerte en snelle reactie van het bewakingspersoneel en de brandweer bleef de schade beperkt tot ruim anderhalve hectare afgebrand bos-en heidegebied.

Een patrouillerende hondengeleider merkte de bosbrand rond kwart voor negen op en gaf het door aan de Alarmcentrale van de vliegbasis. Deze alarmeerde de gemeenschappelijke Meldkamer Tilburg en liet een E-One, een Tankautospuit (UniTAS) en een manschappenbus ter ondersteuning uitrukken. Ook werd de reserve piketploeg opgeroepen.

Brandweerkorpsen uit Alphen-Chaam, en Baarle-Nassau rukten uit voor een zogeheten middenbrand. In de gortdroge bossen greep het vuur onder invloed van de wind echter zo snel om zich heen dat brandweerkorpsen uit de wijde omgeving moesten uitrukken om de inmiddels zeer grote brand te bestrijden.

klik voor vergrotingTerwijl de E-One het brandweerkorps Alphen-Chaam van water voorzag, begon de TAS met het preventief nathouden van de periferie van het benedenwinds liggende Munitiepark Alphen. Bij de brandbestrijding zijn in totaal vijftig man en acht voertuigen ingezet. Rond 22.30 uur werd uiteindelijk het sein brandmeester gegeven. Het nablussen duurde nog tot diep in de nacht.
Provincie:
Tag(s):