dinsdag, 6. november 2007 - 22:53

Luchtverkeer boven Lelystad blijft druk

Lelystad

In de maand oktober heeft het vliegtuigsignaleringssysteem in Infocentrum Lelystad 5.371 vluchten boven het stedelijk gebied van Lelystad geregistreerd en vastgelegd. Het blijft daarmee onveranderd druk. Dit meldt de gemeente Lelystad op haar site.

Vanaf mei dit jaar is het aantal boven Lelystad gesignaleerde vliegtuigen, op 1 maand, na niet onder de 5.000 per maand geweest. Het college wil dat de vliegroutes van en naar Schiphol worden verlegd. De registraties gebruikt de gemeente als onderbouwing daarvoor. De vliegroutes zullen naar verwachting in 2012 kunnen worden verlegd. Het college houdt daarover contact met Luchtverkeersleiding Nederland en de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Hoewel het druk is, houdt het vliegverkeer zich grotendeels wel aan de afspraken en regels. In oktober is er maar 1 vliegtuig geweest dat onder de geldende grens van 4.000 voet kwam. Dit vliegtuig kwam over op 3.900 voet. Ook nachtvluchten komen nauwelijks voor: in oktober waren er vier vliegtuigen die overvlogen tussen middernacht en 06.00 uur ’s ochtends. Tussen 23.00 en 07.00 uur kwamen 11 vliegtuigen over.

Het vliegtuigsignaleringssysteem legt alle informatie vast over datum, tijdstip, vlieghoogte, luchtvaartmaatschappij en vliegrichting van de desbetreffende vluchten. Bewoners kunnen deze gegevens zelf raadplegen via de website van Infocentrum Lelystad. Daar staat de volledige rapportage van de vliegtuigregistraties van de afgelopen maand oktober.
Provincie:
Tag(s):