maandag, 25. juni 2007 - 18:36

Majoor Bosschardt (94) overleden

Amsterdam

Alida Margaretha Bosshardt, beter bekend als majoor Bosshardt, is maandagmiddag op 94-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Ze was al jaren het boegbeeld van het Leger des Heils, en werkte voornamelijk op de wallen waar ze in 1948 het Goodwillcentrum oprichtte met een start kapitaal van 100 gulden. Tot ver na haar pensionering gaf ze nog lezingen en ging op bezoek bij zieken. Na 2006 was ze te ziek en aan huis gekluistert om nog bezoekjes af te leggen.

De in 1913 geboren Bosshardt komt uit een gelovig gezin waar religie geen rol speelt. Op haar 18e kwam ze tot geloof toen ze een bijeenkomst van het Leger des Heils had bijgewoond. Na haar toetreding in 1932 ging ze naar de kweekschool van het Leger in Amstelveen.

Vanaf 1934 werkte ze in het kindertehuis De Zonnehoek op het Rapenburg te Amsterdam. Na de Tweede Wereldoorlog kwam ze op het hoofdkantoor van het Leger des Heils in Amsterdam terecht. Daar merkte ze op dat het Leger des Heils op de Wallen, het Amsterdamse prostitutiegebied, nauwelijks actief was. Nadat ze er enkele malen bij de leiding op had aangedrongen, kreeg ze toestemming met werkzaamheden op de Wallen te beginnen. In 1948 richtte ze daar het Goodwillcentrum op.

Ze slaagde erin contact te maken met de prostituées en vierde onder meer jaarlijks Kerstmis met hen. In 1959 kwam ze voor het eerst op de Nederlandse televisie, in het programma Anders dan anderen. In 1965 lekte uit dat ze prinses Beatrix (die daarbij was vermomd als Heilssoldate) op een trip over de Wallen begeleid had; dagenlang was het werk van majoor Bosshardt groot nieuws in Nederland.

In 1978 ging Bosshardt met pensioen. Ze was inmiddels luitenant-kolonel geworden maar bleef bij het publiek bekend als "majoor Bosshardt". Ze kreeg grote bekendheid vanwege haar vriendschap met de zanger en kunstschilder Herman Brood die ze leerde kennen tijdens de opnamen van het televisieprogramma Villa Felderhof.

In 1966 is ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Enkele jaren daarvoor, in 1962, heeft ze ook de hoogste onderscheiding voor bijzondere werkzaamheden van het Leger des Heils gekregen: de Orde van de Stichter. In 2004 ontving zij de Yad Vashem-onderscheiding.

Majoor Bosschardt overleed vandaag in haar huisje in Amsterdam.
Categorie:
Tag(s):