vrijdag, 21. september 2007 - 14:54

Mannen brengen granaat naar politiebureau

Dieren

Twee mannen hebben vrijdagochtend een granaat afgeleverd bij het politiebureau aan de Hogestraat in Dieren. Het explosief bleek een nog scherpe oefenbrisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog en is dezelfde dag nog tot ontploffing gebracht.

De twee mannen, 69 en 49 jaar en afkomstig uit Dieren, bleken oud ijzer handelaren en hadden het projectiel vrijdagochtend aangetroffen in hun aanhanger die bij hun woning gestald stond. Hoe de granaat daar terecht was gekomen was hun onbekend. De mannen besloten het projectiel af te leveren bij de politie en reden met de granaat nog steeds in de aanhanger naar het bureau aan de Hogestraat.

Vanwege mogelijk explosiegevaar was het onverantwoord de granaat verder te vervoeren en werd daarop direct het Explosieven Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL) gewaarschuwd die de granaat omstreeks half twee tot ontploffing hebben gebracht in een weiland even buiten Dieren. Het explosief bleek een niet ongevaarlijk oefenmodel van Franse makelij dat vermoedelijk in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers was buitgemaakt en kennelijk niet tot ontploffing was gekomen.

De politie raadt vinders van explosieven dringend aan ze nooit te vervoeren maar de vindplaats te markeren en direct de politie te waarschuwen. Die kan er zorg voor dragen dat de explosieven door tussenkomst van het EOCKL veilig onschadelijk worden gemaakt.
Provincie:
Tag(s):