dinsdag, 16. oktober 2007 - 9:54

Marokkaanse verenigingen; Stop met samenscholings-verbod

Utrecht

De Marokkaanse Vereniging Voor Eenheid (MVVE) en de stichting Beheers Organisatie Etnische Groepen (Boeg) sturen deze week namens 10 organisaties en moskeeën een brandbrief aan het Utrechtse stadsbestuur, waarin zij waarschuwen voor het negatieve effect van het samenscholingsverbod.

D66 is het eens met deze signalen en wenst, zoals twee weken geleden al aangekondigd, ook een stop op het samenscholingsverbod in Kanaleneiland-Noord.

Volgens D66 is het tijd voor een ander beleid, namelijk snel, consequent en ingrijpend. Raadslid Gerda Oskam: “En nu wij begrijpen dat het samenscholingsverbod zomaar is ingesteld – zonder overleg met de Marokkaanse gemeenschap, willen wij zeker een stop op het samenscholingsverbod. Het college dient eerst maar eens te overleggen met hen!�

“Het samenscholingsverbod is ineffectief, onzinnig en overbodig, dit hebben we al vastgesteld. Het werkt slechts stigmatiserend. Het aanpakken moet snel, consequent en ingrijpend: snel ingrijpen bij strafbare feiten. Echt lik op stuk beleid. Maar vooral consequent en ingrijpend in preventief opzicht! Want daar schiet het beleid echt tekort. Het gaat constant om tijdelijke projecten, tijdelijke budgetten die niet goed werken. Want dat er veel moet gebeuren in Kanaleneiland-Noord en andere wijken, is duidelijk. Maar een samenscholingsverbod helpt daarbij niet. Vier jongens die eieren gooien naar iemand, wat écht is gebeurd, daar wordt niet tegen opgetreden omdat het niet strafbaar is, maar 5 jongens die een beetje met elkaar staan te praten – dat mag niet. Waar ben je dan mee bezig?�aldus Oskam.

Ook over hetgeen de Marokkaanse verenigingen opmerken over de mogelijke financiële gevolgen van het samenscholingsverbod heeft D66 twee weken geleden het college vragen gesteld. Oskam: “Eén van de grote problemen is de schuldenproblematiek in Kanaleneiland-Noord. Dat werd ook erkend door wethouder Spit. Ik vroeg haar destijds welk effect een boete van minimaal 200 euro bij overtreding van het samenscholingsverbod heeft op deze structurele problemen. Daar bleef zij het antwoord op schuldig, want het samenscholingsverbod ‘an sich’ was het ‘pakkie an’ van de burgemeester. Daarmee heeft ze in feite aangegeven dat zelfs in het College in deze kwestie langs elkaar heen wordt gewerkt.
Provincie:
Tag(s):