maandag, 26. november 2007 - 17:34

Massale politie-inzet bij demonstratie scholieren

Goes

Maandag waren scholieren van het Groen College, Ostrea Lyceum, het Calvijn College en het Goese Lyceum begonnen met een wilde staking. Diverse scholen hadden aangekondigd hard op te zullen treden tegen spijbelaars. Dit betekende onder andere enkele uren terugkomen of het voor langere tijd schorsen. Het resultaat was echter niet wat men had gehoopt.

De politie was massaal op de been. Zeker 8 voertuigen, 3 politiemotoren en een aantal burgeragenten van het ROG (Regionale Ondersteunings Groep, een aanhoudingseenheid). Omstanders zeiden dat ook de ME klaar stond op één van de politiebureaus in Zeeland. Er is veel gefilmd en gefotografeerd door de politie. Wat er met de beelden gaat gebeuren is nog niet duidelijk.De acties waren volgens de politie niet georganiseerd.

Aan de demonstratie deden in het begin enkele honderden scholieren mee. Later liepen alleen de relschoppers mee. Er werd met zwaar vuurwerk en eieren gegooid, papiercontainers werden omver gegooid en ook auto’s moesten het ontgelden. De politie heeft een aantal demonstraten aangehouden. Een scholier dacht dat hij ongemerkt vuurwerk naar de politie kon gooien, maar hij werd betrapt en moest mee naar het bureau.

Ook het verkeer had veel last van de demonstranten. Zo werd het kruispunt op de Westwal en de rotonde bij De Ruijterlaan geblokkeerd en staken leerlingen massaal drukke doorgaande wegen over. De politie zette uit veiligheidsoverweging diverse straten af.

De scholieren werden bij het Goese stadskantoor gevraagd te vertrekken. Toen ze echter voor de tweede keer richting de rotonde bij De Ruijterlaan liepen gaf de politie als waarschuwing dat wie de weg moedwillig zou blokkeren opgepakt zou worden.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs vindt dat ze de leerlingen genoeg tegemoet is gekomen met een versoepeling van de lestijden en vindt dat de scholieren moeten ophouden met relschoppen.
Provincie:
Tag(s):