zaterdag, 8. december 2007 - 11:36

Massale rampoefening in Roertunnel

Roermond

Zaterdagochtend is er bij de Roertunnel van de toekomstige A73-Zuid te Roermond om 10.00 uur begonnen met de grootste rampoefening in Zuid-Nederland sinds jaren. De oefening, waaraan 1000 hulpverleners en figuranten meedoen, wordt gehouden om de hulpdiensten en de gemeenten extra kennis te laten opdoen met het bestrijden van een grote ramp in een tunnel zoals deze.

Deelnemers
Deelnemende organisaties zijn politie, brandweerkorpsen uit de gehele regio, ambulancedienst, Gemeente Roermond, Gemeente Roerdalen, Rijkswaterstaat, ziekenhuizen Roermond, Venlo en Weert, traumacentrum Maastricht, GHOR Noord- en Midden-Limburg, Openbaar Ministerie, brandweerkorps uit Niederkrüchten (Duitsland) en geneeskundige eenheden uit Duitsland.

Al met al is het de grootste gezamenlijke oefening van hulpdiensten die de afgelopen jaren in Zuid-Nederland heeft plaatsgevonden. De Roertunnel wordt bij oplevering de langste landtunnel van Nederland. Verkeerstunnels zijn een nieuw fenomeen voor de hulpdiensten in deze regio.

Mede hierdoor is het gehele oefenjaar 2007 gericht op de hulpverlening in en bij verkeerstunnels. De oefening in en bij de Roertunnel vormt het sluitstuk van dit opleidings- en oefenjaar.

Rampscenario
In en bij de tunnel wordt een ongeluk in scène gezet. Vervolgens worden de hulpdiensten, waaronder de Gemeente Roermond en Roerdalen, gealarmeerd. De hulpdiensten bestrijden terplekke het incident volgens de afgesproken procedures.

De oefening start om 10.00 uur en wordt om 14.00 uur afgesloten. Om de voortgang niet te belemmeren wordt de oefening door een ruime afzetting afgeschermd. Buiten een aantal genodigden en de betrokken hulpverleners is de oefening dan ook níet van dichtbij te volgen.

Vanaf de St. Wirosingel is het niet mogelijk de oefening te volgen vanwege de 4 meter hoge geluidswal. Het is ook niet toegestaan om vanaf het viaduct aan de Koninginnelaan naar de oefening te kijken, aangezien u uzelf en het doorgaand verkeer in gevaar kunt brengen.

Toezichthouders sturen eventuele kijkers weg. Wel is een zogenaamde ‘spottersplek’ ingericht op het viaduct Heidebaan bij de noordelijke tunnelingang, van waaruit de activiteiten op afstand gevolgd kunnen worden.

Mogelijke overlast
Geprobeerd wordt de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Wat betreft de verkeersdrukte zal de toegangsweg naar de noordelijke tunnelingang drukker zijn dan normaal. Dit heeft met name betrekking op de Oranjelaan en de St. Wirosingel, aangezien de deelnemers via deze wegen naar de Roertunnel gaan. De oefenscène is afgelopen week vanaf maandag 3 december opgebouwd.
Provincie:
Tag(s):