woensdag, 12. september 2007 - 12:12

Massale vissterfte Linge en Merwede kanaal

Gorinchem

Sinds enkele dagen vindt in de benedenloop van de Linge en het Merwedekanaal bij Gorinchem massale vissterfte plaats. Waterschap Rivierenland heeft vastgesteld dat het water over een afstand van zo’n drie kilometer volstrekt zuurstofloos is geworden.

Naar de oorzaak tast het waterschap nog in het duister. Zaterdagmiddag stroomde de eerste meldingen binnen van de massale vissterfte. Uit onderzoek is inmiddels vast komen te staan dat het om een grote hoeveelheid geloosd stof gaat dat veel zuurstof vergt.

Het Waterschap Rivierenland denkt dat de stof afgelopen week tussen de jachthaven bij Arkel en Leerdam is geloosd. Tot nu toe zijn er al duizenden vissen dood uit het water gehaald. Om de grote vissterfte een halt toe te roepen zal het zuurstofloze water van de Linge versneld worden afgevoerd naar de Merwede via het kanaal van Steenenhoek.

Alle toe- en afvoergemalen, waaronder het Kolffgemaal in Hardinxveld-Giessendam zullen daartoe in werking worden gezet. Dit heeft een tijdelijk peilverlaging van ca. 20 centimeter tot gevolg. Deze doorspoeling zal naar verwachting 4 uren duren.
Provincie:
Tag(s):