woensdag, 17. januari 2007 - 20:26

Matig drinken verlaagt kans op ouderdomsdiabetes

Amsterdam

Matig alcoholgebruik verlaagt niet alleen het risico op hart- en vaatziekten maar ook op ouderdomsdiabetes. Matig drinken vermindert het risico op ouderdomsdiabetes met 30%.
Joline Beulens promoveert op 17 januari aan Wageningen Universiteit op onderzoek uitgevoerd bij TNO in Zeist naar het verband van alcoholconsumptie met een ziekte die wereldwijd 170 miljoen mensen treft. Een tot drie alcoholconsumpties per dag verhogen de concentratie van het eiwit adiponectine in het bloed. Dit kan de insulinegevoeligheid van de weefsels verbeteren. Voor een deel van haar proefschrift heeft Joline Beulens de Foppe ten Hoor prijs voor innovatieve jonge onderzoekers ontvangen.

Dat matige alcoholconsumptie (een tot drie glazen per dag) het risico op hart- en vaatziekten in volwassenen verlaagt, is al langer bekend. Recent heeft de Voedingsraad matig alcoholgebruik opgenomen in haar richtlijnen. Er waren ook aanwijzingen dat matige alcoholconsumptie eveneens het risico op diabetes type 2 verlaagt (in de volksmond sinds
oudsher 'ouderdomssuiker' genoemd.

Net als bij hart- en vaatziekten kan matig drinken het risico op ouderdomsdiabetes met 30 procent verlagen. Het type alcoholische drank (bier, wijn, sterke drank) heeft geen
invloed op dit resultaat. Het effect lijkt dus te worden veroorzaakt door de alcohol zelf.
Categorie:
Tag(s):