woensdag, 22. augustus 2007 - 13:06

Meer deelnemers aan Open Monumentendag

Schouwen-Duiveland

Jonge monumenten uit de periode 1900-1965 vormen het thema van de 21e editie van de Open Monumentendag van zaterdag 8 september. De Stichting Open Monumentendag heeft deze “monumentale jonkies� dit jaar als blikvangers voor de monumentendag uitgekozen omdat de Nederlandse architectuur in deze periode een geheel eigen gezicht kreeg. Dit is toe te schrijven aan stromingen als de Amsterdamse school, het Nieuwe bouwen (functionalisme) en de Delftse school (traditionalisme) die in deze periode naam maakten.

Hoewel er op Schouwen-Duiveland wel enkele jonge monumenten zijn, zijn het toch de oudere bouwwerken die deze monumentendag een hoofdrol vervullen. Dit jaar telt de deelnemerslijst 51 monumenten en dat is meer dan in voorgaande jaren het geval was. Toen schommelde het aantal rond de veertig. Een aantal van deze bouwwerken is alleen tijdens de Open Monumentendag te bezichtigen.

Opvallend dit jaar is het grote aantal molens dat deze dag voor het publiek toegankelijk is. Naast molen Den Haas, molen De Hoop en De Graanhalm (Burgh-Haamstede) -de vaste deelnemers aan deze dag- zijn ook molen Aeolus (Dreischor) molen De Haan (Brouwershaven), molen De Zwaan (Kerkwerve), molen De Korenbloem (Zonnemaire) geopend. Naast de hospitaalbunker (Nieuweweg) in Haamstede kunnen bezoekers nu ook “ondergronds� in de schuilbunker van de BB aan de A. van der Weijdeweg. Nieuw is ook de mogelijkheid om de toren van Johanneskerk in Nieuwerkerk te beklimmen. Na twintig jaar is dit weer mogelijk.

Ook is er in Zierikzee en in Burgh-Haamstede de mogelijkheid om per huifkar een bezoek aan de monumenten te brengen. In Zierikzee begint de tocht bij het VVV kantoor aan de Haven. Via stops bij de Zuidhavenpoort, Oude Haven, Havenpark, Basterstraat, hoek Lange Nobelstraat/ Jannewekken, hoek Korte Nobelstraat, hoek Watermolen/Verrrenieuwstraat eindigt de tocht bij de Balie.

In Burgh-Haamstede rijdt de huifkar van de Kloostertuin (verzorgingshuis Duinoord) via de Noordstraat (parkeerterrein), de Weststraat, kruising Moolweg/Burghseweg naar Burgh (Kerkstraat/Burghse Ring).

De Open Monumentendag is een dag van kijken…en van luisteren en doen. Op verschillende locaties in het centrum van Zierikzee en in Haamstede en Renesse zijn muziekoptredens in het kader van Muziek Monumentaal. In veel kerkgebouwen klinken de tonen van het orgel en het muziekduo Da Capo zorgt in het Stadhuismuseum voor een muzikale noot. Daarnaast zijn er verschillende demonstraties (in de Zierikzeese musea, Brusea) en exposities. Onder andere door de leden van Streekdrachtvereniging De Arke.

In 1987 maakte Nederland, in navolging van Frankrijk, kennis met een nieuw fenomeen: de Open Monumentendag.

Met deze dag wil de Stichting Open Monumentendag de aandacht voor ons monumentenbezit en het draagvlak voor de monumentenzorg vergroten. Met ca. 900.000 bezoekers en ca 4000 open monumenten behoort de Open Monumentendag tot de drukst bezochte culturele evenementen in Nederland. Deze dag, waarop het culturele erfgoed centraal staat, wordt in 48 Europese landen gevierd.
Provincie:
Tag(s):