donderdag, 28. juni 2007 - 9:16

Meer geweld bij winkelovervallen

Den Haag

Het aantal gewelddadige overvallen op winkels neemt toe. In de eerste helft van dit jaar zijn maar liefst 323 overvallen geregistreerd. In vergelijking tot dezelfde periode in 2006 waren dat er 290.

Het Platform Detailhandel Nederland is zeer verontrust over de situatie rond de toenemende winkelcriminaliteit. De jaarlijkse schade door winkelcriminaliteit is gigantisch: bijna 1 miljard euro. Vooral het almaar toenemende geweld en agressie in winkels neemt ernstige vormen aan, aldus PDN. Vooral is er een stijging in de grote steden, maar ook tankstations zijn steeds vaker doelwit.

Uit onderzoek van het Platform Detailhandel Nederland blijkt dat de schade door winkelcriminaliteit 675 miljoen euro bedraagt door winkeldiefstal, overval, inbraak en vernielingen. Aan preventie geven winkeliers 290 miljoen euro uit.

Extra verontrustend is de bedenkelijke trend van steeds meer geweld en agressie in winkels. Dit veroorzaakt veelal grote emotionele schade bij winkeliers en hun medewerkers. 1 op de 7 winkels wordt geconfronteerd met fysiek geweld, bedreiging en intimidatie. Dit is een ernstige toename van zes procent.

Ook internationaal gezien baart de (aanpak van) winkelcriminaliteit in Nederland zorgen. Dit blijkt uit het Platformonderzoek “Winkelcriminaliteit in Europa: een vergelijking tussen Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk�. Zorgelijk is dat winkelcriminaliteit de Nederlandse winkeliers twee keer zoveel kost als zijn Britse collega.

Bovendien blijkt in het Verenigd Koninkrijk veel meer mogelijk om winkelcriminaliteit te bestijden. Verder ging het onderzoek in op de aanpak van grensoverschrijdende bendes uit de Balkan en Oost-Europa.
Provincie:
Tag(s):