woensdag, 17. oktober 2007 - 12:18

Meer livebands tijdens De11devande11de

Maastricht

De nadruk van De11devande11de ligt dit jaar op ‘live’. Tijdens de provinciale opening van carnavalsseizoen op 11 november op het Vrijthof in Maastricht treden veel artiesten op met ‘levende’ muziek in plaats van met een muziekband.

In totaal staan zeven live-bands geprogrammeerd. Terwijl diverse soloartiesten zich door een van de livebands muzikaal laten begeleiden.

Op 11 november start om 12.30 uur op het grote podium op het Vrijthof de non-stop artiestenparade die tot 20.00 uur duurt. Dat de muziekmarathon een uur later begint dan voorgaande jaren heeft te maken met de zondagsrust. De Sjeng Kraft Kompenei respecteert namelijk de eeuwenoude traditie van de zondagse hoogmis in de Sint Servaasbasiliek.

Hoewel het paradoxaal klinkt met de kop van dit bericht, is er dit jaar voor het eerst geen podiumorkest voor de pauzemuziek geprogrammeerd. De pauzes worden opgevuld door een deejay op een podium midden tussen het publiek. Waarbij er veel aandacht is voor speciale visuele effecten.

Op deze manier hoopt de Sjeng Kraft Kompenei een juiste mix van oud met nieuw en traditie met vernieuwing te combineren. In principe brengt de Sjeng Kraft Kompenei met het live-concept de juiste verhouding terug: artiesten behoren live op te treden en de pauzes gevuld met ‘plaatjes’. Het komt de sfeer, de spontaniteit en de carnavalsstemming zeker ten goede komen.

Het programma is als vanouds zeer gevarieerd. Zo krijgt Nederlandse grootste en bekendste mannenkoor De Mastreechter Staar een rol in de openingsceremonie. Maar ook bands als Neet oet Lottum en de Jansse Bagge Bend komen langs. Er treedt voor het eerst een balletgroep op en er is het afscheidsoptreden van Zoeper. Maar hoe het ook zij, bij alles en iedereen staat maar één begrip centraal: de vastelaovend. Immers, alle vertrouwde toppers uit het Limburgse carnaval zijn van de partij. Een van de hoogtepunten van de dag is de uitreiking van de Sjeng – Fortis Prijs voor Limburgs accordeontalent aan Dwayne Verheyden. En het bijbehorende optreden uiteraard.

Een andere vernieuwing betreft het podium. De toch al spectaculaire lichtshow van afgelopen jaren wordt uitgebreid. Tevens komt er voor het eerst een groot scherm dat het mogelijk maakt de optredens overal op het Vrijthof te kunnen volgen. Bovendien wordt er met de allernieuwste, verbeterde geluidstechnieken gewerkt.

Vanwege de grote drukte zullen in en rond Maastricht extra verkeers- en parkeermaatregelen van kracht zijn. De ervaring leert dat veel groepen vanuit heel Limburg met bussen naar Maastricht komen. De politie en de organisatoren juichen dat toe en zullen de bussen naar gereserveerde parkeerplaatsen dirigeren. De overige bezoekers worden geadviseerd met het openbaar vervoer te reizen.
Provincie:
Tag(s):