dinsdag, 29. mei 2007 - 12:08

Meer Nederlanders met zomervakantie

Den Haag

De ANWB verwacht dat komende zomer meer Nederlanders op zomervakantie gaan. Trokken vorig jaar nog 11 miljoen Nederlanders er op uit in de zomer. Dit jaar verwacht de bond dat zo’n 11,5 miljoen Nederlanders op vakantie gaan.

De aantrekkende economie en het stijgende consumenten-vertrouwen zijn hiervoor de reden. Een buitenlandse zomervakantie zal ook dit jaar voor 7 van de 10 Nederlanders favoriet zijn.

Voor de buitenlandse zomervakanties blijft Frankrijk de onbetwiste koploper maar de dalende trend voor dit land zet wel door. Turkije lijkt hersteld van de dip van vorig jaar en mag weer meer Nederlanders verwelkomen. Ook Griekenland laat een stijging zien en zal Turkije waarschijnlijk net uit de top-5 van buitenlandse zomerbestemmingen houden.

Verder gaan de Nederlanders dankzij de aantrekkende economie, steeds verder op vakantie. Uit boekingsstatistieken blijkt dat met name het Verre Oosten (Indonesië, China, Vietnam) maar bijvoorbeeld ook de Nederlandse Antillen en het Caribisch gebied populair zijn.

De top 5 zomer- vakantiebestemmingen met bezoekersaantallen:

1. Frankrijk 1.450.000
2. Spanje 900.000
3. Duitsland 700.000
4. Italië 650.000
5. Griekenland 475.000

Naar schatting gaan er komend zomerseizoen 1 miljoen Nederlanders kamperen in eigen land. Circa 2,5 miljoen landgenoten kiezen voor een buitenlandse kampeervakantie. Frankrijk blijft hiervoor de meest gekozen bestemming, hoewel de topjaren voorbij zijn. Goede volgers zijn Duitsland, Italië, Spanje en België.

In Nederland is er steeds meer sprake van een spreiding van de vakantiebestemmingen over de provincies. Nederlanders gaan minder op vakantie in Gelderland, Zeeland en Drenthe, provincies die van oudsher de meeste Nederlanders op bezoek krijgen in de zomer. Andere provincies als Noord-Holland, Zuid-Holland en Groningen mogen juist meer bezoekers verwelkomen.
Categorie:
Tag(s):